IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия се възстановяват след два месеца свиване

Данните вдъхват увереност, че потребителските разходи ще продължават да задвижват най-голямата европейска икономика

09:39 | 30.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия се възстановяват през май след два поредни месеца свиване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната статистическа служба Destatis. Данните вдъхват увереност, че потребителските разходи ще продължават да задвижват най-голямата европейска икономика, докато търсенето в чужбина отслабва, коментира агенцията.

Продажбите на дребно отчитат ръст от 0,9% на месечна база през петия месец на годината. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха малко по-слабо повишние: 0,7%. 

Добри новини има и за данните за април, тъй като те са ревизирани нагоре и спадът е едва 0,3%, а не 0,9%, както беше първоначално съобщено.

Продажбите на дребно растат с 2,6% на годишна база в реални измерения и с 2,7% в номинални. Прогнозите бяха за повишение от 3 на сто през май.

През периода от януари до май, който изглажда волатилността между месеците, продажбите на дребно записват ръст от 2% в реални измерения спрямо същия период миналата година.

Потреблението във федералната република е стимулирано от високата заетост, растящите заплати и ниските цени на кредита, така че вътрешното търсене се превръща в най-важния двигател на растежа.

В сряда компанията за пазарни проучвания GfK обяви, че потребителското доверие в Германия се подобрява, но предупреди, че ситуацията може да се влоши идните месеци заради резултатите от референдума във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Благодарение на производството износа потреблението строителството и емигрантите икономиката на Германия започва да набира скорост Същото се случва и вов Франция Холандия Испания Ирландия Румъния и Полша Много скоро европеиската икономика ще достигне ръст от 2 % и положителна инфлация Европа ще се справи и без Великобритания и ще бъде водещата световна икономика Повервайте ми Аз съм добър на фютчарсите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още