IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентските избори в Австрия ще бъдат повторени

Австрийският конституционен съд обяви изборите за президент от май за невалидни

13:11 | 01.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата претенденти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата претенденти. Снимка: Ройтерс

Австрийският конституционен съд обяви изборите за президент за невалидни. Съдът бе сезиран от евроскептичната партия FPÖ, която излъчи крайно десния претендент Норберт Хофер.

FPÖ оспорва резултатите с мотивва, че има очевидни нарушения в 94 от общо 117 изборни района. 

При преброяването на гласовете на балотажа в края май стана ясно, че независимият кандидат Александер Ван дер Белен (72 г.), който бе подкрепен от Зелените, печели втория тур на президентските избори. Разликата обаче бе малка -30 863 гласа, а вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия.   

По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер. Неговата партия обаче поиска касиране на резултатите – искане, което сега бе уважено от съда. 

Вотът извади наяве разделеността на австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията, докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения. Голямата част от избирателите на Ван дер Белен са обединени от очакването, че качеството на живота в Австрия ще се запази. Това мнение застъпва една трета от избирателите на Хофер, докато повечето от тях смятат, че качеството на живота ще се влоши. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Това е цитат от "Приключенията на храбрия войник Швейк по време на световната война". Не твърдя нищо. И написах в рамките на шегата.Един цитат от "12 - те стола" - Хората без чувство за хумор трябва ... Всъщност трябва да не им се обръща внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
studioaa
преди 7 години
Абсолютни глупости твърдиш, автрийците нямат абсолютно нищо общо нито с чехите, нито с унгарците в етническо отношение. Те са германски племена, а не славяни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
В рамките на шегата. По Швейк - истинският австриец е с баща чех и майка унгарка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
Не знам дали сте имали възрастна бездетна леля. Била е на младини красива и богата, с много ухажори. Била е и властна и всички са се съгласявали с нея, не толкова, че я уважават, колкото че се боят. Сега лелята е стара, красотата и отдавна е повяхнала, племенниците са прибрали каквото могат и сега се ослушват за наследството. Единия е силен и богат и смята, че му се полага, другият е хаймана и побойник, но няма да остави своето. Навъртат се и бедни далечни роднини, бивша прислуга, която твърди, че лелята не се е издължила, съседи, които си познават разни неща в имуществото и. А и съвсем далечни познати, с които лелята е имала бизнес отношения в миналото.А ние сме наемателите в апартамента, които сигурно ще бъдат изхвърлени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
крас
преди 7 години
НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ МНОГО ПРОЗОРЛИВ ЗА ДАРЕЗБЕРЕШ, ЧЕ АВСТРИЯ ЩЕ Е СЛЕДВАЩАТА НАПУСНАЛА ЕС!!Те напускат , а ние се натискаме да останем. Защо ли?ЗАРАДИ "ПРОЕКТИТЕ", "ПРОГРАМИТЕ" И РАЗНИ ДРУИГИ ЕВРОПЕЙСКИ МЕХАНИЗМИ ЗА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ДОБРАЛА СЕ ДО ВЛАСТТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Скоро и Австрия ще напусне ес, убеден съм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още