IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озоновият слой постепенно се възстановява

Една от причините е намалената употреба на вредни химикали

16:46 | 01.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Незачитането на законите на природата и човешката намеса в нея с неочакван обрат - озоновият слой започва бавно да се възстановява. Това изненадващо съобщиха учени, които провеждат изследвания близо до Северния полюс, информира телевизия Bulgaria ON AIR.

Учените казват, че през септември 2015 г. дупката над Северния полюс е била с около 4 млн. квадратни километра по-малка, отколкото през 2000 г. Тази площ е съпоставима с територията на Индия.

Смята се, че положителните промени се дължат на продължителната неупотреба на химикали, които рушат озоновия слой. Изследването хвърля нова светлина и върху ролята на вулканите за влошаването на проблема. Заключенията на експертите са публикувани в авторитетното списание "Сайънс".

В средата на 80-те години на XX век британски учени за първи път забелязаха драматичното изтъняване на озона в стратосферата на десетина километра над Антарктика.

Озонът е изключително важен за нашата планета, защото задържа вредното ултравиолетово излъчване от слънцето. Отслабването на тази защита увеличава рисковете от рак на кожата и очни заболявания, от вреди за животните и растенията.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
1. Видеото показваше ЮЖНИЯ полюс.2. Озонът се поражда от УВ радиацията. Увеличаването на количеството озон, при запазване същото разрушително въздействие /т.к. CFC се разлагат за много, много години/ може да е признак на по-високо облъчване И поради снижаване напрегнатостта на земното магнитно поле.Т.е....- Рано е да се радваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още