IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Рисковете пред акциите на европейските банки остават

Brexit няма да е причината за проблеми в банковата система, а само катализатор на събитията, смята главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА

16:04 | 04.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветослав Цачев: Рисковете пред акциите на европейските банки остават

Brexit удари най-силно акциите на банките в Европа. Изненадващият резултат от референдума във Великобритания не прерасна във финансова криза, защото не носи преки загуби за банките. През 2008 г. те бяха ударени от обезценката на инструменти, свързани с ипотечния пазар и лоши кредити. Гръцката криза през 2012 г. донесе загуби за банките, които държаха държавния дълг на страната.

Brexit не носи такива рискове, поне не веднага, пише главният инвестиционен консултант на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

През следващите няколко месеца обаче ще се усетят признаците на икономическа криза, която ще бъде съпроводена от растеж на лошите кредити и неплатените ипотеки. Този проблем в момента е оценяван от инвеститорите, когато говорим за реакцията на пазарите след референдума.

Дали е време за покупка на банкови акции?

През последната седмица цените на банковите акции паднаха с 20-30%. Ликвидна криза беше малко вероятна, предвид готовността на централните банки да налеят пари при първи признаци на колапс на междубанковия пазар.

Изменение на цените на банковите акции в Европа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
"Brexit няма да е причината за проблеми в банковата система"ПРИЧИНАТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ БАНКОВ КОЛАПС Е В АЛЧНОСТТА И ОПИТА ЗА БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИ ЗАЛОЖИЛИ НА БРИТАНСКАТА ЛИРА В ОЧАКВАНЕ КУРСА И ДА СКОЧИ СЛЕД КАТО РЕФЕРЕНДУМА В АНГЛИЯ ПРИКЛЮЧИ С ОСТАВАНЕ В ЕС!Над 85 % от залозите се оказаха губещи!!Натотоварените с тази валута инвеститори няма да успят да задържат дълго в тези позиции.Продължаващата обезценка на лирата и нуждата от оборотни средства в един бъдещ момент ще отприщи цунами на разпродажби което тотално ще срине ЛИРАТА!!МОМЕНТА ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛ!КРИЗАТА ОЩЕ НЕ Е СТИГНАЛА ДО СВОЯ АПОГЕЙ.ТОЙ ПРЕДСТОИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
obafeme
преди 7 години
тази статия е силен бай сигнал за мене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още