IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учениците са по-запознати със заложните къщи, отколкото с банки и застрахователи

60% от гимназистите не знаят каква е функцията на дебитните и кредитни карти

13:22 | 05.07.16 г. 5
Учениците са по-запознати със заложните къщи, отколкото с банки и застрахователи

Учениците от българските гимназии показват обезпокоителна липса на познания във финансовата сфера, като близо 60% не знаят какво е дебитна карта, но 58 на сто са запознати с дейността на заложните къщи.

Това показва проучване на Алфа Рисърч, подкрепено от Visa в България за познанията на юношите в областта на финансовите термини, дейности и планиране на личните финанси.

В изследването участват ученици от 9 до 12 клас в гимназии из цялата страна. От него става ясно, че само един на всеки 14 гимназисти (7%) се смята за много добре подготвен и с висока финансова грамотност. Като най-запознати се самоопределят учениците от профилираните математически и стопански гимназии (62%), докато 2/3 от обучаващите се в езиковите и професионалните гимназии се чувстват слабо финансово грамотни. 

Ниската самооценка се потвърждава от познанията на гимназистите за различни термини от финансови сектор, дори и за по-широко рекламираните в медиите продукти като дебитни карти и потребителски кредити.

60% не са чували и не знаят каква е функцията на дебитните и кредитни карти, малко повече са тези, които не познават застраховките и кредитите.

По-специфични понятия като инфлация и първоначален капитал остават извън познанията на учениците, показва още проучването.

Учениците познават слабо и функциите на държавните регулаторни органи във финансовия сектор. Въпреки това мнозинството (59%) от учениците знаят за съществуването на Българската народна банка (БНБ), 42% са чували за Националната агенция по приходите, а 38% - за Комисията по защита на конкуренцията. По-специфични държавни институции в сектора като Сметната палата и Комисията по финансов надзор остават непознати за българските подрастващи.

Парадоксално, учениците познават най-добре заложните къщи (58%). Следват застрахователните компании (55%) и банките (52%). Процентът пада до 39 на сто при небанковите финансови институции и 36% при лизинговите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
jikev
преди 7 години
Kakви заложни къщи?Да не би да искаш да кажеш БУКМЕЙКЪРИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Абсолютно нормално е след като вече две десетилетия опростачването е официална политика всестранно подкрепяна от медиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
salaga
преди 7 години
Ми много хубаво че не знаят, инак кого ще доят банките и "компаниите за бързи кредити", ако всички са наясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ceneto
преди 7 години
ето защо от френската гимназия се потрудиха да направят контрол на достъп с карти на известна банка, за да се образоват децата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Учениците от 9-и клас не знаят, но сина ми в 1-и клас знае ...че като види на една сграда, да пише "баМка" и/ или "кредити" и/ или "заеми" - трябва да премине на другият тротоар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още