IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на италианските банки са под пара

Книжата на най-старата банка в света BMPS затварят на невиждани дъна, но не само нейните акции поевтиняват рязко от началото на 2016 г.

17:42 | 05.07.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Акциите на най-старата работеща банка в света - Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), се сринаха до историческо дъно, което приковава още по-силно вниманието върху тежката ситуация с книжата на италианските банки, лошите кредити и ултраниските лихви, с които се бори секторът в страната, съобщава MarketWatch.

В понеделник, 4 юли, на борсата в Милано акциите на BMPS поевтиняха с 14%, като затвориха на ниво от 0,329 евро, което се оказа най-ниското ниво на затваряне, достигано някога, показват данни на FactSet. Във вторник към 17:36 часа българско време цената на книжата пада с още 11,6% до 0,291 евро.

Третият по големина кредитор в Италия обяви в понеделник, че Европейската централна банка (ЕЦБ) иска от него да намали размера на лошите кредити в портфейла си до 32,6 млрд. евро до 2018 г. от 46,9 млрд. евро в момента. Трезорът има време до края на седмицата да отговори на искането на ЕЦБ.

Цената на акциите на банката клони към спад от 76% за 2016 г., намирайки се на пътя, водещ към най-лошата им годишна загуба в историята.

Но книжата на BMPS не са единствените, изправени пред спад в цената от началото на годината. Тези на най-голямата италианска банка по размер на активите UniCredit поевтиняват с 63%. Книжата на Banca Popolare di Milano понижават цената си с 64% от януари, а тези на Intesa Sanpaolo отписват 46% от стойността си за същия период.

Италианските банки се борят с необслужвани кредити в размер на 360 млрд. евро, сочат данните на Централната банка на Италия. Това представлява 18,1% от общия размер на кредитите за потребителите.

„В същото време средната възвращаемост на собствения капитал е по-малко от 2% годишно през последните пет години, което не е достатъчно нито за изчистване на необслужваните кредити, нито за привличане на повече капитал“, обясни Ерик Нилсен, главен икономист на UniCredit Research.

Миналата седмица Европейската комисия позволи на Италия да използва държавни гаранции в размер до 150 млрд. евро за краткосрочна ликвидна подкрепа на банките, съобщи The Wall Street Journal.

През последната седмица някои политически лидери от еврозоната не подкрепиха инициативата на италианския премиер Матео Ренци да използва публични средства като инжекция в размер на 40 млрд. евро за пострадалата банкова система заради това, че правила на ЕС изискват кредиторите, а не данъкоплатците, да плащат за спасяването на затруднени банки.

На 2 юли Citibank определи предстоящия референдум в Италия за реформиране на конституцията като "вероятно най-големият риск за европейския политически пейзаж, като се изключи темата за Великобритания“.

„Това повишава риска от „Renzi-exit“ в страна, в която има едни от най-високите нива на евроскептицизъм“, посочват анализаторите на Citibank.

Очаква се референдумът да се проведе не по-късно от октомври.

Ръководителят на отдел акции в BNP Paribs Едмънд Шинг коментира възможността италианските банки да фалират. Вижте повече във видеото:

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още