IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли левицата общ кандидат за президент?

АБВ призова БСП разговорите за предстоящите избори да се водят при явно зачитан на всички страни

20:20 | 05.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли левицата общ кандидат за президент?

Въпреки че явно са доволни от решението, което взе БСП след вътрешен референдум, че ще излъчи кандидат за президент в коалиция, от АБВ призоваха разговорите да се водят при явно зачитане на всички страни, пише Dnes.bg.

"Допитването в БСП показва, че заклеймяването на АБВ е било противопоказно, очевидно. Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор в ляво“, пишат в съобщение до медиите от АБВ. „Победата на президентските избори е възможна с обединена лява кандидатура, която е способна да привлече гласове и от център, даже от център - дясно. Радваме се, че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие.“

По-рано днес стана ясно, че 72,5% от членовете на БСП, гласували на вътрешния референдум в партията, предпочитат явяване на президентските избори в коалиция с други партии.

От АБВ са недоволни от изказването на председателя на БСП Корнелия Нинова, че лидерът на АБВ Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица.

"Това е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите. Готови сме с нашата платформа на базата на 6-месечни дебати и дискусии и имаме идеи, които можем да споделим в разговор с БСП и други партии", посочват от АБВ.

Според Корнелия Нинова кандидатът за президент ще трябва да отстоява българския интерес, да не взима страна в международен план. „Във вътрешен план, той трябва да е социално адаптиран, който се грижи за българските граждани”, коментира тя, цитирана от пресцентъра на БСП.

На въпрос на журналисти дали има кандидати, които БСП не би подкрепила, каквито спекулации вече има с имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин, Нинова заяви, че те не могат да бъдат общите кандидати на левицата.

Според АБВ гласовете от левицата няма да са достатъчни, за да се смени моделът "Плевнелиев" и затова призовават да се продължи диалогът в центъра и център - дясно.

"На мнение сме, че имената за евентуална обща кандидатура трябва да станат ясни след сериозно проучване. И те да бъдат достъчно избираеми и приети от българските граждани, а не само от партийните централи", уточняват от АБВ.

Активността сред редиците на БСП в страната е била 72,45%, или 72 382 членове на партията са дали своя вот. Самостоятелно участите в изборите са поискали 23%, като 0,56% са пожелали да подкрепа за друга партия. За независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, са гласували 3,14%.

Другата информация, която лидерът на левицата сподели е, че за коалиционно участие на президентските избори с партиите от Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са гласували 84%, с АБВ – 52%, с „Движение 21” – 49%, с други партии и организации в ляво – 37%, с ВМРО – 36%, с АТАКА – 32%, с НФСБ – 23% и с ДПС – 13%.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"От АБВ са недоволни от изказването на председателя на БСП Корнелия Нинова, че лидерът на АБВ Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица."ОК, ясно. Само че, АБВ няма нито капацитета, нито авторитета да представи избираема кандидатура измежду екс-президента и екс-министъра по беднотията. Правейки се на "обидени", те ще изтърват последния влак и шанс да вкарат избираем кандидат. И Първанов, и Калфин са бити карти, история. Натискат ли се още, само ще изгубят. Почти не остана кой да им вярва. За за президент им трябват поне 50%+ 1 глас. Откъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още