IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ расте през май с най-рязък темп от близо година

Американските компании през март са внасяли повече коли, мобилни телефони, дрехи и индустриални стоки

16:45 | 06.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ расте през май с най-рязък темп от близо година

Търговският дефицит на САЩ се разширява през май с най-силен темп от близо година, съобщава Bloomberg. Износът се свива, а ръстът във вътрешното потребление води до по-висок внос на потребителски стоки и индустриални материали.

Дефицитът расте с 10,1% спрямо предния месец - най-много от август 2015 г. насам, до 41,1 млрд. долара, сочат данни на американското министерство на търговията. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 40 млрд. долара.

Американските компании през март са внасяли повече коли, мобилни телефони, дрехи и индустриални стоки, след като най-голямата икономика в света започна да се съживява след слабото първо тримесечие. Същевременно износът от САЩ е изправен пред предизвикателства, като слабите глобални пазари. Освен това референдумът за Brexit във Великобритания влоши перспективите пред износителите.

„Подновеното ускоряване на вноса е в унисон със стабилизирането на потребителските разходи през второто тримесечие“, казва Грегъри Дако, директор на звеното за американска макроикономика в Oxford Economics в Ню Йорк. „Продължаваме да виждаме цялостна слабост при износа в резултат на силна валута и по-важното – слаб растеж в чужбина“, допълва той.

Добрите новини в доклада са, че дефицитът в търговията с петролни продукти се свива до 2,9 млрд. долара през май, което е най-ниската стойност от 1999 г. Цените на петрола се повишиха с 4,71 долара през съответния месец, сочат данните на министерството на търговията. Това е най-голямото месечно поскъпване от пет години.

Износът се свива с 0,2% до 182,4 млрд. долара заради по-слабото търсене на самолети, компютри, машини за индустрията и автомобилни части. Вносът расте с 1,6% до 223,5 млрд. долара.

Като се елиминира влиянието на цените се получават числата, които се ползват за изчисленията на БВП, а търговският дефицит расте до тримесечен връх от 61,1 млрд. долара до 57,5 млрд. долара през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Не е лошо да цитирате и БЕН ШАЛОМ БЕРНАНГЕ според когото дефицита на САЩ се поражда не толкова от внасяните от КИТАЙ стоки , колкото от стоките внасяни от ГЕРМАНИЯ!!ВНОСА НА КОЛИ ОТ ГЕРМАНИЯ И КОМПЮТЪРНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ НА АВТОМОБИЛИТЕ ФОЛКСВАГЕН С НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ И ГЛОБИ КОИТО ДОЙЧЕБАНК ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ЩЕ КОМПЕНСИРАТ ТОВА ОТРИЦАТЕЛНО САЛДО НО ЗАСЕГА!Брекзита ще трябва да реши окончателно въпроса с това отрицателно салдо, като ще вкара европейската банкова система в криза от която излизането е само едно - приключване с НЕМСКАТА ИМПЕРИЯ наречена Европейски Съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още