IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Светът става все по-зависим от петрол от Близкия изток

Според ръководителя на организацията по-ниските цени на "черното злато" възпрепятстват усилията на правителствата да ограничат търсенето

11:09 | 07.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Светът рискува да стане все по-зависим от петрол от Близкия изток, тъй като по-ниските му цени възпрепятстват усилията на правителствата да ограничат търсенето, предупреди водеща западна енергийна институция.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви за Financial Times, че производителите от Близкия изток, например Саудитска Арабия и Ирак, сега имат най-големия дял от световните петролни пазари след ембаргото върху арабския петрол през 70-те години.

Търсенето на техния суров петрол се е повишило на фона на срива на цените на "черното злато" през последните две години, което намали добива от производителите с по-високи разходи като САЩ, Канада и Бразилия.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол казва, че политиците рискуват да изпаднат в самодоволство, тъй като риториката около ръста на енергийните доставки от Северна Америка засенчва нарастващата зависимост на света от суров петрол от Близкия изток.

„Близкият изток е пръв източник на внос“, казва Бирол. „Колкото по-голям е ръстът на търсенето, толкова повече ние [страните потребители] ще се нуждаем от внос“.

Производителите от Близкия изток в момента формират около 34% от световното производство, добивайки 31 млн. барела на ден, сочат данни на МАЕ. Това е най-големият дял от 1975 г. насам, когато делът им бе 36%. През 1985 г., когато производството от Северно море се ускори, техният дял спадна до 19%.

Бързо нарастващите доставки от американските шистови полета доведоха до срив на цените на петрола в средата на 2014 г. За разлика от 80-те години обаче производителите от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), водени от Саудитска Арабия и съюзниците ѝ от Залива, решиха да запазят нивото на добива си, за да защитят пазарния дял на 13-членния картел, а не да намалят производството, за да засилят цените.

Оттогава търсенето нараства, а цените се понижиха наполовина, след като години наред се търгуваха за над 100 долара за барел. Според Бирол усилията за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите са възпрепятствани от повторното ориентиране на потребителите към автомобили с висок разход на гориво.

В САЩ се продават над два и половина пъти повече спортни автомобили (SUV) спрямо стандартните коли, казва още Бирол.

Дори по-тревожен фактор за политиците е Китай, където се купуват четири пъти повече модели SUV в сравнение със стандартните. Това предполага, че в бързо растящата автомобилна култура в страната се налага американския вкус към по-големи автомобили с по-висок разход на енергия.

„По-ниските цени на петрола се оказват лоши новини за подобренията на ефективността“, казва Бирол.

Китай е в центъра на ръста в търсенето на петрол за последното десетилетие, превръщайки се във втория най-голям потребител на петрол след САЩ и задминавайки ги като най-големия вносител в света през миналата година.

Енергийни инвестиции за стотици милиарди долари са били орязани от 2014 г., докато петролните компании налагат най-големите мерки за намаляване на разходите от 30 години насам, казва още Бирол. Това намалява доставките от извън ОПЕК, като се очаква производството на САЩ и други страни да се понижи тази година.

По-високият добив от Ирак, Саудитска Арабия и Иран обаче ще запълни дупката.

„Близкият изток ни напомня, че те са най-големият източник на петрол с ниски разходи“, казва Бирол. Той допълва, че очакванията са регионът да задоволи три четвърти от ръста на търсенето през следващите две десетилетия.

По-високият добив от САЩ накара някои законодатели да допуснат, че страната може да намали ангажираността си в Близкия изток. Бирол обаче предупреждава политиците да не забравят важното значение на региона, когато формират икономическата си и външна политика. Американският внос на петрол в момента нараства, тъй като търсенето се увеличава по-бързо от доставките.

Според Бирол политиците е трябвало да наложат по-стриктни цели за ефективност на горивата, за да намалят търсенето. Той допълва, че не е възможно световният пазар напълно да прекъсне зависимостта си от петрол от Близкия изток.

„Американското производство на петрол ще се увеличи, но страната все още е вносител на петрол и това ще остане така за известно време“, казва Бирол.

„Някои смятат, че ръстът на шистовия петрол ще изкара от играта Близкия изток. Никога не бихл се съгласил с подобна позиция“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"В САЩ се продават над два и половина пъти повече спортни автомобили (SUV) спрямо стандартните..." Аха...електрически Мустанг , баш тъй ше стане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Хоризонтът на силно намаляване на търсенето на петрол е зададен - около 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още