IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ заплаши Словения със съд след полицейските обиски в централната банка

Полицията е иззела информация от компютъра на управителя на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ

11:30 | 07.07.16 г. 4
<p>
	Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да даде Словения на съд, след като полицията иззе документи от централната банка на страната - необичаен конфликт между властите и една от най-уважаваните институции в еврозоната, предаде Ройтерс.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази съжаление за конфискацията, която по думите му нарушава правните привилегии и имунитети в ЕЦБ, и призова председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се намеси.

В сряда словенската полиция претърси търговски помещения на четири места в Любляна, включително централната банка, събирайки доказателства по предварително разследване във връзка с предполагаеми нередности при банковата реформа през 2013 година. 

"Иззетото оборудване съдържа информация на ЕЦБ и такава информация е защитена от пряко приложимото първично право на ЕС", посочва Драги в писмо до държавния прокурор на Словения. "ЕЦБ също така ще проучи възможността за подходящи съдебни мерки според словенското законодателство", допълва президентът на ЕЦБ.

Полицията е иззела информация от компютъра на управителя на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, както и от компютрите на бивш заместник-управител и на част от персонала.

Словенската полиция уточни, че разследването е свързано с оценка на една от банките, спасени от държавата през 2013 г., според която банката е могла да се освободи от задълженията си към притежателите на подчинени облигации и подчинен дълг (с второстепенен приоритет) на стойност 257 млн. евро. 

През 2013 г. предишното правителство трябваше да налее над 3 милиарда евро в местните банки, за да ги предпази от крах под натиска на огромно количество лоши заеми. Така страната се размина на косъм от международен спасителен заем, припомня агенцията.

Като част от преструктурирането в банковия сектор подчинени дългови книжа за около 600 милиона евро бяха заличени в пет банки. През 2014 г. по този повод Словенската асоциация на малките акционери заведе няколко дела срещу централната банка и търговски банки. Случаите още не са приключили.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 7 години
Не знам какъв пример за независимост са но като виждам какво правят полицаите и митничарите им по граничните пунктове на словения с туристите...това си е направо неконтролируем, дивашки произвол. Надминаха ориенталщината на гърци и румънци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Иде реч за приватизация на държавни банки, които предварително са доведени до състояние на фалит от този хубостник на снимката.Позната история от милата ни България!!Не сме забравили как постъпиха ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗМАМНИЦИ с продажбата на ДЪРЖАВНАТА банка ОББ ?!ДЪРЖАВАТА продаде акциите на ОББ за скромните 2 мил.$ !!!НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ОББ в лицето на Европейската банка за възстановяване и развитие и американската компания Опенхаймер и ко. ВЕДНАГА ПРЕПРОДАДОХА за 100 мил $ акциите на Националната банка на Гърция!!НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КОЛКО ПАРИ СИ ДЯЛНАХА ИЗМАМНИЦИТЕ ОТ ЕБВР И ОПЕНХАЙМЕР?!!!Случилото се с приватизацията на ОББ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу държавата осъществено с любезното съдействие и под НАТИСКА на ЕВРОПЕЙСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ финансови акули!Защо тези 100 мил.$ не бяха взети от българската държава?!Защо преди продажбата БКК обезцени акциите на ОББ до 25% от номинала?!ЗАЩО ИНАЧЕ НЯМАШ КАК ДА СЕ СЛУЧИ ИЗМАМАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИ КОЛОНИЗАТОРИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Това е пример за държава със собствена независима изпълнителна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Това е пример за държава със собствена независима изпълнителна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още