IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за дивидентни акции?

Средната дивидентна доходност се очертава да е около 4%, а общо 153 млн. лв. ще получат инвеститорите от очаквани дивиденти, изчислява Татяна Василева от ЕЛАНА

14:00 | 07.07.16 г. 11
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Около 1%. Толкова носи вложението в срочен банков депозит през 2015 г. Над 5% пък е доходността, която най-активно търгуваните компании на Българска фондова борса (БФБ) са донесли на инвеститорите същата година, пише ръководителят "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Пунчева-Василева.

Доходността по депозитите не дава поводи за задоволство и през 2016 г., като надали картината ще се промени скоро. Това отваря голяма въпросителна за възможните варианти за спестяване. Такава може да са дивидентните акции въпреки значително по-високия си рисков профил.

През 2016 г. средната очаквана доходност е около 4% и то от компании, които вече се доказаха като редовни и надеждни платци.ю

Какво носи депозитът?

Лихвените проценти по срочните депозити за домакинства в страната се понижиха драстично след 2008 г. От над 8% през 2009 г. днес лихвата е под 1%, по данни на Българска народна банка. Причините са ясни. Глобалната криза и гладът за ресурс на местните банки първо ги вдигна значително. А последвалата политика на нулеви и/или отрицателни лихви по света и насищането с ликвидност на българските банки, очаквано свалиха лихвения процент до най-ниските му нива за последните 16 г.

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

Очакванията са лихвите да останат ниски още дълго, особено предвид факта, че Brexit не дава основания за затягане на монетарната политика в Европейския съюз. Освен това местните банки продължават да имат много свободни пари, за които трудно намират доходоносна инвестиционна алтернатива, а апетитът на българските домакинствам към спестяване остава висок. Все пак последното започва да се успокоява – видно от намаляващия размер на новооткрити депозити в статистиката на БНБ. Растящото вътрешно потребление пък отчасти е сигнал, че хората търсят и други алтернативи за парите си.

Един възможен вариант за спестяване - акции с дивиденти

През последните 13 г. средната доходност от дивиденти в България е 4,7%, или 4,7 ст. на всеки 1 лв., инвестиран в ликвидна компания на БФБ. Това е малко над средната възвращаемост от срочен депозит за същия период. Настоящият сравнително дълъг период на нулеви лихви обаче показва, че моментът за пренасочване на свободен ресурс към алтернативни и по-рискови вложения е дошъл. Едно от тях може да е дивидентните акции.

Един от начините инвеститорите да се възползват от високата доходност на акциите и значително да намалят риска е като инвестират в акции на големи компании, които редовно плащат дивидент, имат добро финансово здраве и високо ниво на корпоративно управление. А най-активно търгуваните български публични компании вече имат дълга история в плащането на дивиденти, като средногодишният доход по дивидентите им надхвърля няколкократно доходността на депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още