IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Заетостта ще се върне към предкризисните нива в края на 2017 г.

Въпреки това от организацията не очакват размерът на заплатите да бъде същият

18:48 | 07.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Процентът на заетост в развитите икономики ще се върне към нивата от 2007 г. до края на следващата година, въпреки че възстановяването на заплатите ще отнеме повече време, за да преодолее щетите, нанесени от финансовата криза, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В годишния си доклад за заетостта, подготвен в по-голямата си част преди британския вот за напускането на Великобритания, базираната в Париж организация призовава правителствата да „използват всички политически инструменти“, за да стимулират икономическия растеж и създаването на по-добре платени работни места.

ОИСР изчислява, че в нейните 34 страни членки делът на хората на възраст между 15 до 74 години с работно място се задържа на ниво от 60,2% към края на 2015 г. спрямо 60,8% през 2007 г. Това се равнява на 5,6 млн. празни работни места, които според ОИСР ще се запълнят до края на 2017 г. - почти десетилетие след като кризата удари. 

Организацията определи процеса на възстановяване на пазара на труда като „мъчително бавен“, което води до по-бавен темп на икономически растеж от очаквания непосредствено след кризата.

Въпреки че пропастта с незаетите работни места ще се затвори, заплатите ще останат доста под нивата, които щяха да бъдат достигнати, ако заплащането беше продължило с темповете преди кризата.

„Дали служителите ще си възстановят потенциалните разлики в заплатите, които загубиха след 2007 г., остава несигурно, особено ако растежът в производителността на труда продължи да е слаб“, обясни Стефано Скарпета, директор на ОИСР за заетостта.

Много по-трудно ще бъде възстановяването на пазара на труда за страните, най-тежко засегнати от финансовата криза и последиците от нея. Сред тях са Гърция, Испания, Ирландия, Португалия и Финландия. В САЩ също се очаква равнището на заетост да остане под предкризисните нива. 

В същото време има държави, които вече надминаха тези нива, включително Германия, Унгария, Полша и Чили.
Преди британския референдум за напускането на ЕС ОИСР изчисли, че Великобритания ще надмине предкризисните нива на заетост в края на следващара година. Но след решението на британците забавянето на икономическия растеж се очаква да доведе до спад в заетостта с 500 хил. работни места през следващите четири години.

„В краткосрочен план британският пазар на труда ще бъде засегнат от неотдавнашното решение за Brexit”, обясни Скарпета. В същото време ако крайният резултат от преговорите за излизане от ЕС направи Великобритания по-малко привлекателна за ангажираните с международна търговия и инвестиции компании, това ще доведе до дългосрочни отрицателни последствия за ръста на заплатите в кралството.

Великобритания вече попадна в класацията със страните с най-рязко понижение на заплатите след кризата, заедно с Чехия, Естония и Латвия, които плащат 25% по-малки възнаграждения, отколкото щяха да бъдат, ако кризисните времена не бяха настъпили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Е то нали туй е и целта , да се бачка повече , за по малко пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още