IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват горивата у нас да продължат да поскъпват

Засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола са основните фактори за това

12:20 | 10.07.16 г. 3
Икономисти очакват горивата у нас да продължат да поскъпват

Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти пред БНР.

Цените на горивата в България са нереално високи, смятат шофьорите. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1,80 лв.

Икономическите аргументи сочат друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно през март, припомни Калоян Стойков.

"При всички положения ще продължат да растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола определено е нагоре", коментира той.

Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли - с близо 10 на сто.

"Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление ще бъде изядена до края на годината", посочи той.

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира пред „Хоризонт“ обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци.

"Лекият суров петрол се движи някъде около 45 долара за барел, а сортът "Брент" е малко по-скъп - 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите", заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
ха ами нали тия МОНОПОЛИ СА РУСКИ, Б.Б ТОКУ ЩО ИМ КЛЕКНА ПАК !!! УЖАС.. ТЕ СА ОСНОВНИТЕ НИ ЗАВИСИМОСТИ .... НЯМА КАК МНОГО ХОЛДИНГИ ПЪК МАЛКО АКЪЛ ..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
polisat
преди 7 години
Петролът бил поскъпнал. За последния месец е поевтинял с 10 % от 51-52 $ до 46-47 $ барел. Да не забравяме ,че когато достигна 52$ големите вериги вдигнаха веднага цените си с оправданието, "за да не купуват на загуба след като изразходят горивата купени на старите по-ниски цени ". Когато поевтинява петрола трябва да чакаме по 3 месеца ,докато продадат горивата на старите си скъпи цени. След като няма кой да ги контролира.... То пък едно голямо потребление в 6 млн. България ?! Дори да им плащат за такива статии не си струва да ставаш за смях . Ако пък не им пука то могат да спечелят повече пари по панаирите .Има много такива игри - замеряне с яйца; човешки катапулт и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Ех, кой ли ви плаща за тези статии :)... Погледнете цените в цяла Европа и тогава да говорим за българските. Ние сме на 10-то място. Колко пък толкова много потребление да имаме, че и рафинерията е тук, че да има 18 страни пред нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още