IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Мястото на България е в чакалнята за еврозоната

Финансистът не вижда в макроикономически аспект нещо тревожно, което би се случило в Европа заради Brexit

09:15 | 12.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очакваните резултати от стрес тестовете на банките няма да решат нито един от проблемите на стопанския сектор на страната. Те просто ще потвърдят пред света, че банковият ни сектор е действително стабилен. Това коментира в интервю за БТА финансистът и преподавател в УНСС проф. Христина Вучева.

Тази стабилност обаче не помага на растежа и благосъстоянието на страната. Затова мястото на България е в чакалнята за еврозоната, посочва експертът

Това е възможност страната да гарантира по-успешна политика по отношение на лихвените равнища при кредитирането, подчертава тя. Българските фирми са в много по-неизгодна позиция от другите компании в Европейския съюз (ЕС), които ползват много по-ниски лихви, а това не прави икономиката ни конкурентоспособна.

Според нея ако България получи официална покана за чакалнята на еврозоната, страната ни би трябвало да се възползва.

Христина Вучева очаква, че през тази година страната ще приключи с икономически ръст по-малък от 3 на сто, но в рамките на заложеното. За 2017 г. ще са необходими усилия за достигане на заложения ръст в 3-годишната прогноза от около 2 процента, смята финансистът. Ако този ръст се достигне, ще е добре, защото повече едва ли би могло да се очаква, коментира Христина Вучева.

По нейно мнение дискусията трябва да се фокусира върху данъчната политика догодина, образованието, здравеопазването, сигурността. Истинският разговор трябва да бъде за това искаме ли да решим конкретните проблеми в образованието, науката и какво искаме да постигнем в тези сектори, казва тя.

Освен това Вучева смята, че от гледна точка на подготовката на бюджета за следващата година трябва да стане известно дали повишението на приходите заради борбата с контрабандата е еднократен ефект, или е системен резултат, който ще го има и през 2017 г. Трябва ясно да се каже дали законови промени са причината за повишените приходи и ще продължи ли тази тенденция и през следваща година, изтъква тя.

За Европа Brexit няма да е катастрофа, но ще е добре, ако европейската общност се замисли дали да не отмени някои от регламентите си и да започне политика с ясни цели, казани на ясен за европейците език. За известно време ще има смущения, които се виждат най-ясно в обезценяването на британския паунд. Това е най-вече във вреда на Великобритания. Според Вучева обаче няма как и Европа да се размине с негативните последици, които все пак са преодолими в близка перспектива.

Вучева не вижда в макроикономически аспект нещо тревожно, което би се случило в Европа заради Brexit. Не се очаква само заради излизането на Великобритания от ЕС да има забавяне на ръста на икономиката на блока, защото Великобритания не е сред страните с най-сериозно влияние върху този процес, обяснява професорът.

България си има достатъчно проблеми, които би трябвало да се решават, и в този смисъл не може да се очаква, че присъствието или отсъствието на Великобритания в ЕС ще има определящо влияние върху решаването им, според Вучева.

Тя смята, че са пресилени и опасенията във връзка с очакванията за намаляване на бюджета на ЕС през следващите години заради Brexit. По-важното според нея е перспективата на страната за следващата година.

България трябва да е наясно, че е малък пазар с недостиг на атрактивни суровини и многобройна работна сила, затова трябва поне да продължи реформата в съдебната система, коментира проф. Вучева. По думите й трябва да се направи така, че да останат в миналото приказките, че в България е много трудно да защитиш търговския си интерес, ако нямаш връзки с управляващите. Това е достатъчно да отблъсне всеки нормален инвеститор, заключава Христина Вучева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Няма да влезем в еврозоната, преди онбашиите да си направят кефа да бутнат валутния борд. През 2014г. те почти успяха, но минаха с "утешителната" печалба КГБ. Сега КГБ няма, по-точно почти нищо не остана за дооглозгване. Значи на ред е бордът. По тактически причини това не може да стане много скоро. Значи ще се влачим без промени поне 5-7 години. А после я камилата, я камиларят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ми не, не еинтересно тъпанарино :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Интересно защо икономики като Чехия , Полша , да не говорим за някои скандинавски , даже и намерение нямат да влизат в чакалнята ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още