IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: В България няма място за АЕЦ "Белене"

Всеки друг вариант за АЕЦ „Белене“, освен продажба на оборудването, е икономически безсмислен, посочи бившият министър на икономиката и енергетиката

21:49 | 12.07.16 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България няма място за АЕЦ „Белене“, нямаме нужда от нея, тя ще бъде само тежест, няма да генерира богатство за нацията, а ще генерира разходи. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки друг вариант за АЕЦ „Белене“, освен продажба на оборудването, е икономически безсмислен за България“, посочи той.

„Трябва да се направят някои уточнения, тъй като с продажбата на физическия актив ще бъдат загубени немалко финансови средства, които бяха вложени в тези аспекти на проекта, които не са осезаеми но са пряко свързани с осъществяването му на българска територия – проучвания, консултанти и т.н. Това всъщност са стотици милиони евро“, каза още Трайков.

Що се отнася до възможността оборудването да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Трайков посочи, че това не е невъзможно, но подчертава: „Първо, НЕК трябва най-накрая да провери какво точно е произведено, какво точно трябва да получим срещу парите, които ще платим. След това може по-аргументирано да се мисли за технически варианти“.

Днес заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ), заяви, че Трайков е сред номинациите за кандидат-президент на РБ. Трайков нито потвърди, нито отрече дали в действителност би се кандидатирал.

„Президентската позиция е най-подходяща за хора, за които тя е житейски връх, които са достатъчно мъдри и квалифицирани за да се справят с отговорностите и които след приключване на мандата или мандатите нямат неудовлетворени амбиции и липса на пътища за реализация“, посочи той.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Импе, да ти *** maйката долна :):) *** джагалитe ли те изнасилиха като малък че така ги мразиш, долняк мазен ! :):))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 24 rate down comment 1
riik
преди 7 години
Еи,треолчетата сте страшна работа, значи едно от условията да се присъединим към ЕС, беше конспирация, от която да се облагодетелства... Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 1
Qino
преди 7 години
И още има...злите руснаци ни накараха да подпишем договор и с ЧЕЗ и сега и те ще ни осъдят.... Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Да, нали - защото злите руснаци ни накараха първо да подпишем договори и после да спрем проекта. И килъри клинтън сигурно е законспириран руски агент, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 4
4i40
преди 7 години
Трайчо разбира от ядрена енергетика колкото и от акции....На БФБ е загубил 94% от инвестициите си........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 55 rate down comment 23
wag1111
преди 7 години
Като няма място за АЕЦ, то за какво друго за скапаните немски соларки ли? Все още няма какво да замени атомната енергия ***(Трайчо). Огледай се малко И+Д+И+О+Т какво правят на север Швеция ще строи 10 ядрени реактора, независимо от намерението за преминаване към ВЕИ. Финландия също скача с 2 реактора независимо че имат много голям ветрови потенциал не смятат да се занимават със Скъпите Немски ветрогенератори от които няма особено голям смисъл цена произведена енергия(реално икономически неизгодни). ПО- ДОБРЕ СЕ СКРИЙ И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ ПОВЕЧЕ М+А+Л+О+У+М+Н+И+К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 31
ACA
преди 7 години
Цялата работа е да бъде въвлечена България в разходи за да няма пари за разумни и печеливши инвестиции. Пък дори и за ядрени мощности. При създалата се ситуация руски ориентирани партии като зелените например протестират срещу проекта. При това няма ядрена електроцентрала, но парите са приведени на Русия. Хитро а? Така че хора, не се карайте. Това е целта на Империята на Злото - да се изпокараме и да няма нищо налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 40 rate down comment 20
cymru
преди 7 години
Ох, наскачали са пак ядрените хрантутници - лично съм ги виждал. Още си клатят краката служителите на затворените от 10 г. блокове и си папкат заплатките. Айде не ми говорете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 45 rate down comment 20
Императорът
преди 7 години
Нещо си много сигурен, ама да не плачеш после....Къде видя в постът ми етническа дискриминация, бе - наркоман? Къде е проблемът, че искам законност ли? Защо озверяваш така на пост, който не е насочен към тебе... или е насочен? Може би си от тия, дето продават ток от ВЕИ по 70 стотинки за киловат и изпадаш в ужас, че някой може да построи АЕЦ и да продава 4 пъти по-евтино от тебе и да те изхвърли на бунището ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 65 rate down comment 0
etniesbg
преди 7 години
Чакайте сега!По думите на г-н. Трайков НЕК не е направил справка какво точно трябва да получим от Русия за парите, които сме осъдени да платим? Нима в делото което се е водило Русия е казала "ние произведохме много неща и искаме пари за тях", съда е отговорил "добре! България да плати на Русия", България казва "Добре! Ще платим", в същото време НЕК не знае за какво ще плаща, а българска делегация в Иран вече договаря продажбата на "много руски неща"? Звучи тъпо!!! Моля ви, не се подигравайте с народа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още