IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фасилити мениджмънтът е седмата по големина индустрия в България

Професионалното управление и поддръжка на сгради генерира 3 млрд. евро годишен оборот у нас

13:08 | 13.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фасилити мениджмънт* индустрията е седмата по големина в България с оборот от около 3 млрд. евро годишно. Това показват резултатите от проучване на Техническия университет във Виена за индустрията в целия Европейски съюз.

Изследването е направено на базата на данните на Евростат за останалите индустрии в общността, които на практика са клиенти на фасилити мениджмънта, обясни на пресконференция председателят на Българската фасилити мениджмънт асоциация Горан Миланов.

Преди сектора за управление на имоти се класират производството, търговията, промишлеността, транспортът и логистиката и секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

На ниво ЕС фасилити мениджмънтът е четвъртата най-голяма индустрия с над 1,1 трлн. евро годишен оборот, показват още резултатите от изследването.

Горан Миланов коментира, че секторът в България продължава да расте и вече се приближава към нивата, отчитани във времето на строителния бум. Все повече компании, както и някои публични администрации, аутсорсват определени дейности за поддръжка на сградите към специализирани фирми, обясни той.

Огромен потенциал за развитие на фасилити мениджмънт има в публичния сектор, посочи Миланов.

Публичните сгради в България са с обща площ около 16 млн. кв. м, като разходите за тяхното управление са високи, а качеството на управление - ниско, защото администрацията неглижира процеса.

Аутсорсването на дейностите по поддръжката на публичните сгради крие голям потенциал за оптимизация на разходите. За момента обаче ако това се прави, то се прави чрез обществени поръчки с основен критерий най-ниска цена, което води и до ниско качество.

Друг вариант, прилаган и в Европа, е въвеждане на публично-частно партньорство за управлението на публични сгради, обясни Миланов.

През следващите месеци българската асоциация ще се опита да започне разговори с държавата по въпросите на управлението на публичните сгради, за да се стартира някакъв пилотен проект. Идеята е всички сгради с площ над 5 хил. кв. м да се управляват от професионални сертифицирани фасилити мениджъри.

Що се отнася до европейския стандарт за индустрията, Миланов очаква до есента преводът му, който вече е готов, да бъде легализиран. Така ще може да стартира сертификацията на специалистите от сектора и в България.

*Фасилити мениджмънтът обхваща всички дейности по поддръжката и управлението на непроизводствените активи на компаниите – почистване, безопасност, сградни инсталации, BMS системи, CAFM системи, телекомуникации, ОВК, енергийна ефективност, паркинг системи, пожарна безопасност и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Windowshopper
преди 7 години
А защо не си признаят, че вземат по 2000 лв за поливане на цветя в офис сгради на месец. Супер сте вие от фасилити .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Windowshopper
преди 7 години
А защо не си признаят, че вземат по 2000 лв за поливане на цветя в офис сгради на месец. Супер сте вие от фасилити .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още