IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Viacom води преговори за продажбата на дял от Paramount Pictures

Китайската компания Dalian Wanda Group е единият от потенциалните купувачи

17:33 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мениджърите на Viacom увеличават усилията си, свързани с изпълнението на плана да продадат дела си от филмовото студио Paramount Pictures, въпреки съпротивата от страна на контролиращия акционер Съмнър Редстоун. Всичко това има шанса да доразпали споровете и битките в борда на директорите на Viacom, пише Wall Street Journal.

Китайската Dalian Wanda Group води преговори с Viacom за придобиването на 49% дял от студиото, твърдят източници, запознати със случая. Друга компания, чието име не е разкрито, също проявява апетит за подобна сделка, посочва един от източниците.

Директорите, включително председателят и главен изпълнителен директор Филипе Дауман, настояват за продажбата на дял от Paramount, за да получат така необходимите на фирмата средства в брой. Сделката с Wanda ще даде на компанията силен стратегически партньор в Азия. Viacom се стреми към сделка, която ще оцени Paramount между 8 млрд. и 10 млрд. долара, коментира един от източниците.

Но подобна сделка може да се сблъска с известни проблеми.

National Amusements, холдинговата компания на Редстоун, се противопоставя на идеята за продажбата на дял в Paramount и наскоро промени правилника на фирмата, според който вече е необходимо единодушно одобрение на борда за подобна сделка.

Това означава, че ще е необходима именно подкрепата на Редстоун, който определя придобиването на Paramount през 1994 г. като най-голямото постижение в кариера си, както и на неговата дъщеря Шари Редстоун, която е президент на National Amusements и заместник-председател на Viacom.

Представители на Редстоун, дъщеря му и National Amusements са отказали коментар по въпроса. Опитите на Wall Street Journal да откри Wanda в извънработно време не са пожънали успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още