IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши рейтинга на ОББ и потвърди тези на Райфайзенбанк и ПИБ

Агенцията смята, че банките разполагат с достатъчни буфери, за да поемат допълнителни кредитни провизии, които могат да произтекат от проверките на активите

18:27 | 14.07.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши рейтинга на ОББ и потвърди тези на Райфайзенбанк и ПИБ

Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Обединена българска банка АД (ОББ) и потвърди тези на Райфайзенбанк България ЕАД и Първа инвестиционна банка АД (ПИБ), гласи решението на агенцията, поместено на нейния сайт.

Международната компания повиши оценката си за рейтинга на ОББ от В на В+, като перспективата е стабилна. Същевременно Fitch Ratings потвърждава дългосрочния рейтинг на Райфайзенбанк на ниво от BBB- с негативна перспектива и на ПИБ от B- със стабилна перспектива.

Потвърждението при Райфайзенбанк се дължи на потенциалната подкрепа от едноличния ѝ собственик – австрийската Raiffeisen Bank International (RBI). От Fitch смятат, че е налице висока вероятност българското подразделение да получи подкрепа, ако се наложи, от банката майка заради стратегическото значение на дъщерната й банка за цялостната дейност в региона на Централна и Източна Европа. Негативната перспектива Fitch отдава на рисковете в кредитния профил на RBI. 

Оценката на компанията за ОББ и ПИБ се базира на техните подобрени финанси. Според Fitch двете банки биха могли да разчитат на подкрепа от държавата заради приетата европейска директива за възстановяване и преструктуриране на банки, според която обезпечените кредитори трябва да участват в евентуално реорганизиране и покриване на евентуални загуби, ако банките не получат държавна подкрепа. Например, за ОББ се казва, че не може да разчита на банката майка National Bank of Greece, която притежава 99,9% от нея, заради ниския рейтинг на гръцката банка.

Като цяло Райфайзенбанк и ОББ имат нисък риск пред рефинансирането си, тъй като се финансират сами чрез местни депозити и разполагат с висока ликвидност.

Потвърденият рейтинг при ПИБ се базира и на това, че няма съществени промени във финансовите показатели спрямо последната оценка, която бе публикувана съвсем скоро, през май 2016 г.

При ОББ повишението отразява подобрения рейтинг за жизнеспособност.

За профилите на Райфайзенбанк и ОББ от Fitch посочват техните умерен апетит за риск, значителни капиталови буфери и солидна депозитна база и висока ликвидност. Подобрението при двете банки си личи от постепенното намаляване на необслужваните кредити, за което от агенцията смятат, че ще продължи през 2016 г. и в следващите години.

Като цяло според Fitch оперативната среда за българските банки ще остане трудна през втората половина на 2016 г. заради потиснатото кредитно търсене, ниските лихви и растящата конкуренция. Компанията счита, че провеждащите се проверки на качеството на активите и реформи в надзора ще спомогнат за възстановяване на общественото доверие в банковия сектор.

Рейтинговата агенция смята, че банките разполагат с достатъчни капиталови буфери, за да поемат значителни допълнителни кредитни провизии, които могат да произтекат от проверката на активите.

Потиснатото вътрешно кредитно търсене, придружено с по-ниски пазарни лихвени проценти, се отразяват на рентабилността на българските банки. Въпреки това резултатите им са сравнително добри спрямо представянето на конкурентите им в региона заради все още високите маржове.

Кредитната активност едва ли ще се възстанови през второто полугодие, особено сред фирмите, а натискът върху маржовете ще се увеличи, тъй като възможността за допълнително намаляване на лихвите по депозитите е ограничена, пише Fitch.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Всичките са в кюпааа, закриват мощно офиси, бизнеса намалява, а са задръстени с лоши кредити, имат много непродаваеми имоти и обурудване...Fitch замазва нещата, а имаше временааа и банкиии с ААА+ :) ...сега вече ги няма :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Всичките са в коша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
mrynmryn
преди 7 години
Явно Първа инвестиционна банка като абревиетура е *** дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
За ОББ не знам, но *** е малко съмнителна, а Райфайзен закри страшно много обекти в малките градове, явно съкращават разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Абе ако я побарат пак батьовците от Аферата КГБ, и борда могат да издухат, като едното нищо. Това беше целта, ама оня Гаврийски им попречи. Сега ако разкарат по-далече Гаврийски, да не им пречи, нищо не може да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
marto76
преди 7 години
Добра новина и за трите банки! Това само доказва стабилността на българската финансова система в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още