IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изглежда новата метростанция „Витоша“?

Утре откриват официално продължението на метрото до кв. „Хладилника“

16:21 | 19.07.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Гражданска интернет инициатива &quot;Спаси София&quot;</em></p>

Снимка: Гражданска интернет инициатива "Спаси София"

Новата метростанция „Витоша“ по втория метродиаметър до бул. „Черни връх“ ще бъде открита утре. 

Станцията, която стига до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", е доста просторна, казват от гражданската интернет инициатива „Спаси София“, която вече разпространи снимки.

Станцията има общо 7 изхода към близките булеварди и улици. Основен мотив по стените е зелена планина.

Новият участък от метрото от 1,3 км с метростанция "Витоша" е на стойност 43 млн. лв. Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства. Впоследствие проектът беше разделен на две фази, като първата е финансирана по ОП "Транспорт" (2007-2014 г.), а втората - от новата оперативна програма.

С новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Очаква се нови над 20 хил. души дневно да ползват тази отсечка.

Вижте снимки на новата станция в галерията
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Jekata
преди 7 години
Има как, трябваше да се направи така или иначе станцията. Явно не си се качвал скоро нагоре, нито си в района, в който е подземния паркинг и пак де що има поляни са окупирани от планинарите. Съвсем друга тема е, че ТОГАВА щеше да е с евросредства, а сега е с БЮДЖЕТНИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Грую Груев
преди 7 години
Сега няма как да не са платили, защото в този "квартал" 20 000 човека няма, та ако ще с кучетата да се броят! Няма никаква икономическа и най-вече урбанистична логика да го правят точно това метро посред нищото, буквално, освен ако молът не е платил :)Със същият усшех можеха да продължат и линията от Бизнес парка към мола на Икеа - подобно количество народ живее и там, пък и оправданието е лесно - връзваме планината (лифта) с метрото... Ех, както казваше дядо ми - дори и най-диотското деяние, има своето философско оправдание, та и тук така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Jekata
преди 7 години
Мола не плати навреме и затова не се направи навреме с останалата част на диаметъра. Мисля и сега не са, иначе квартала пъпли доста усърдно нагоре. Булеварда даже го разширяват сега до горе. А от Околомръсното...чудя се кога ще бият плоча аха на Алеко, като гледам как пълзи строителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Грую Груев
преди 7 години
нека си го кажем ясно - тази станция се направи, защото молът (Парадайс) си плати подкупа!!! Имало 20 000 там - къде бе, аланкоолу имат 20 000 там???? Това е абсурдно, тъй като там почти няма жилищни сгради, но вместо да се направи метро към Гео Милев/Слатина (4-ти по големина квартал в София, след Люлин, Младост и Надежда, които си имат метро), ние правим метро до мола!!! И що не го направиха още в началото, а изведнъж се появиха "излишъци"? Що? И колко пъти се копа Черни връх? Колко? Сега пък се копае Владимир Вазов, а след 3 години пак ще се копае, щото и там ще има метро...И после нямало пари - има, но се крадат безогледно и безумно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Jekata
преди 7 години
Тези НОВИ 20 хил. в момента маат *** пеша от подножието на Околомръсното до Баучър. Другаде откъде ги очакват?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Вече ще е по-лесно до Драгалевци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още