IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензиностанциите - със системи за улавяне на бензиновите пари до края на годината

Бензиновите пари трябва да се прехвърлят в резервоар на бензиностанцията или се връщат към бензиноколонката за нова продажба

12:10 | 20.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бензиностанциите - със системи за улавяне на бензиновите пари до края на годината

Всички бензиностанции в България трябва да бъдат оборудвани със система за улавяне на бензиновите пари до 31 декември 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Системата представлява оборудване, предназначено за улавянето на бензиновите пари от резервоара за гориво на моторните превозни средства по време на зареждането в бензиностанция. Бензиновите пари се прехвърлят в резервоар на бензиностанцията или се връщат към бензиноколонката за нова продажба. 

Съгласно проучване на Европейската комисия основен източник на бензен, признат за канцерогенно вещество от Световната здравна организация, са тютюневият дим, бензиновите пари и отпадъчните газове от автомобили. Най-голям дял - 75-80% от тези източници има въздействието на бензиновите пари при зареждането на бензин.

Концентрацията на бензен в района на една бензиностанция може да надвиши средногодишната норма за опазване на човешкото здраве от 7 до 10 пъти. 

Изискванията за оборудване със система за улавяне на бензиновите пари важат за всички нови и съществуващи бензиностанции.

При установяване на несъответствие с изискванията след 31 декември 2016 г. законодателството предвижда на операторите да бъдат налагани имуществени санкции съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух и принудителни административни мерки съгласно същия закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Rumen_
преди 7 години
Поредният начин да бъдат ударени малките бензиностанции и да бъде намалена конкуренцията. Чрез регулации към монопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още