IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстично понижение на цените на чадърите и шезлонгите очаква Ангелкова

Правителството прие новата методика за определяне на концесионните плащания, според която ще се дава по-голяма тежест на цената при определяне на концесионер

13:43 | 20.07.16 г. 3
Драстично понижение на цените на чадърите и шезлонгите очаква Ангелкова

Цените за чадъри и шезлонги по черноморските плажове ще намалеят драстично през следващата година. Това прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова в Министерския съвет, след като днес правителството прие нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение.

Новите процедури за концесии на плажове, които ведомството ще обяви до края на годината, ще се правят по тази методика, обясни Ангелкова пред журналисти, цитирана от БТА.

Предвижда се въвеждането на базова цена за чадъри и шезлонги, която ще зависи от местоположението на плажа, обясни министърът. Ако ивицата се намира на територия с население под 10 хил. души, цената ще е 2 лева, ако е на територия с население над 10 хил. души - 3 лева, а в национален курорт - 4 лева, каза тя.

При определянето на минималните критерии ще се дава и 40% тежест на предложените цени за чадъри и шезлонги, допълни туристическият министър.

Все още обаче не е съвсем ясна категоризацията на плажовете. В момента тече общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат четири основни групи плажове - в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

Предвидено е тези основни групи да имат и подгрупи, които обаче ще се определят с наредба на министъра на туризма. Заради процедурата по приемане на промените и сроковете, заложени в законопроекта, тази наредба няма как да се подготви до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Тез лъжи долни разправяйте на друг. Обещанията на тази женица никога не се сбъдват. Типично за тази власт. Нито 3 , нито 4 лева ще и дам. Да го знае. Все ще си намеря място. Мога и без пясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Какви идио-ти - начело с министершата!А в съседна Гърция - без такса, без глупости - с пълен сезон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
dzk
преди 7 години
Да, драстично понижение на цените на чадърите и шезлонгите се очаква след септември месец. Особено намаление се очаква и между ноември и март. След това ще измислим някаква причина цената да се "оптимизира" и "коригира съобразно международното положение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още