IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Alibaba са в списъка със сайтове с обяви за продажба на редки животни

Индийското правителство разкри, че в редица популярни уебсайтове има обяви за нелегална търговия

19:26 | 20.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 100 уебсайта са използвани за купуването и продаването на редки животни и части от телата им, сочи списък, публикуван от индийското правителство и цитиран от Quartz.

Сред 106-те уебсайта се нареждат Snapdeal, Quikr и Olx, американски компании като eBay и Amazon.com, сайтът за видео споделяне YouTube и китайските Alibaba.com и Aliexpress.com.

"Няколко сайта имат реклами за продажбата на редки животни и техни части“, коментира министърът на околната среда Анил Мадхав Дейв. Департаментът по информационни технологии на централното правителство наблюдава всички тези уебсайтове „като част от борбата с киберпрестъпността“, заяви още той.

Amazon, Olx, eBay, Snapdeal и YouTube не са отговорили на запитванията по имейл за коментар по темата.

На 19 май представители на Министерството на околната среда са се срещнали с представители на въпросните онлайн платформи, за да обсъдят с тях търговията на диви животни. По време на срещите властите са поискали от сайтовете да съдействат на Бюрото за контрол на престъпността с диви животни, ако е необходимо. "Освен това министерството работи със специалисти по киберпрестъпления по следенето на всякакви публикации, предлагащи търговия с редки животни и части от тях", коментира Дейв.

„През май тази година Amazon India свали 296 обяви в категорията „препарирани животни“ и 104 други в категорията „примки и капани“, които са качени от търговци. Това се случи след като Wildlife SOS привлече внимание към тях“, обяви говорителят на Amazon India за The Economic Times. По думите му оттогава компанията си сътрудничи с правителството, помагайки за мониторинга за подобни обяви.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още