IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да подценяваме ИДИЛ?

Според главния редактор на лондонския Rai al-Yaum през следващите месеци трябва да очакваме още терористични нападения

13:12 | 07.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ИДИЛ изчака по-малко от 48 часа, за да поеме отговорност за ужасяващата касапница миналия месец в Ница, при която загинаха поне 84 души, 10 от които деца. Малко след това ИДИЛ отново бързо пое отговорността за нападението с брадва от 17-годишен афганистански бежанец във влак в Германия.

Възможно е поемането на отговорност от ИДИЛ да е просто опортюнизъм, но характерът на двете атаки предполага, че извършителите са били радикализирани, или поне „вдъхновени“, от ИДИЛ, коментира главният редактор на базирания в Лондон арабски ежедневник Rai al-Youm Абдел Бари Атуан за в. Guardian.

ИДИЛ – и предшественикът ѝ Ал Кайда, изключително добре знаят какво влияние има всяко едно „кърваво послание“ (името, дадено от пропагадната ѝ машина във видео от октомври 2014 г. с обезглавяването на кюрд). Всяко жестоко „грандиозно представление“, както джихадистите описват такива атаки, иска да задмине предишните с намерението да разшири обсега на терора и да завладее водещите заглавия.

Това е психологическа война и е все по-развиващ се аспект в стратегията на екстремистите, откакто идеологът на Ал Кайда Абу Бакр Наджи публикува в интернет трактата си „Управление на зверствата“ (Management of Savagery) през 2004 г.

Наджи пише за битка, при която страната, способна да извърши най-отвратителните актове на насилие, ще ужаси дотолкова врага си, че той да се предаде. Възприемането на жертвите като нещо по-малко от хора е част от процеса, известен като промиване на мозъка, който държави, терористични групи и култове ползват, за да убедят последователите си да извършват актове на насилие.

Шофьорът на камиона в Ница Мохамед Лахуаедж Бухлел очевидно не се е смутил от човешката природа на онези нещастни жертви, загинали под колелата на камиона му, пише Атуан. Пропагандистът на ИДИЛ Абу Мохаммад ал-Аднани наскоро призова нападателите „самотни вълци“ да използват автомобилите си, за да „прегазят мръсните французи“. Според сведенията Лахуаедж Бухлел е казал на рецепциониста в компанията за отдаване под наем на превозни средства, че иска „най-тежкия камион“.

В Германия се предполага, че нападателят тийнейджър, който е живеел в приемно семейство, може да е бил повлиян от новината, че негов приятел наскоро е бил убит. Лахуаедж Бухлел може също да е бил психологически нестабилен. Има сведения, че е бил лекуван от психолози, а психическо заболяване може да го е направил особено податлив на методите на агентите на ИДИЛ, които привличат привърженици в интернет и които се възползват от чувството за отчуждение и несправедливост сред бедните имигрантски общности. Психиатър, който Лахуаедж Бухлел е посещавал през 2004 г., заяви пред френските медии, че е бил диагностициран с „начален стадий на психоза“. Имал е и история на агресия: наскоро е бил признат за виновен за насилие на пътя, а съпругата му твърди, че често я е нападал.

Празнувайки нападенията в Брюксел, които отнеха живота на 30 души, априлското издание на онлайн списанието Dabiq на ИДИЛ описва как тримата братя, извършители на атаките, са искали да „отмъстят за постоянните бомбардировки срещу мюсюлманите в Ирак и Сирия от военните самолети на кръстоносците“. ИДИЛ губи крепостите си в Сирия, Ирак и Либия в асиметрична война срещу сили, подкрепяни и оборудвани от западните страни. Терористичните атаки срещу цели на Запад са нейния отговор, целящ да дестабилизира страните, които възприема за врагове. Все по-често тези атаки се извършват от хора, уязвими заради психични проблеми, или от дребни престъпници, на които е било обещано изкупление в интернет от екстремистки духовници.

Ислямофобията и възходът на крайната десница в Европа парадоксално вършат работата на екстремистите, искащи да посеят семената на раздора, които в крайна сметка да се превърнат в абсолютни граждански конфликти. Именно това виждаме в провалените държави в Близкия изток и Северна Африка.

Трудно е да видим как Западът може да се пребори с това нарастващо предизвикателство. Най-голямата грешка ще бъде да подценим ИДИЛ и да си представим, че можем да прекратим съществуването ѝ чрез бомби. Сега, когато губи географските си позиции, тя все повече ще се превръща в идеологическа държава, целяща унищожение, подхранвано от неумолима омраза и отмъщение. Тя търси подкрепата на всеки, който може да привлече или повлияе, дори и непряко, за да извърши акт на насилие, за което после да поеме отговорността. Именно затова трябва да очакваме още зверства през следващите седмици и месеци, завършва Атуан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Напротив - медиите и журналистите са на страната на ислямистите. Ако не си забелязал или напъни си мозъка да си спомниш, но дори за атентатора с брадвата те обясняваха, че не е атентатор, а объркано момче. ТЕ СИМПАТИЗИРАТ на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ми права е Виктория , не бива да подценяваме ИДИЛ , щото е направо глупаво да се подценява САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Единственият начин да се унищожи ИДИЛ / и това може да стане за броени часове/ е да се спре моментално финансирането и снабдяването им с оръжие. Това, което никоя медия не казва обаче, е откъде им идват тея неща? Щото иначе да следят сметки за да дерат данъци дори на българския НАП никой не може да му се опре, та кво остава за международна разследваща финансова коалиция!! Когато показаха отряда, разстрелял от възддуха парашута с падащия командир на сваления руски СУ от Турция, ясно се видя,че използват модерно американско оръжие. На пресконференция в Белия Дом журналист попита говорителя на ДД кой е продал това на ислямска групировка, а отговорът беше - 'Не ме питайте, откъде да знам".. и още няколко измънквания...Така че врътването на кранчета ще спре всичко на секундатаА после? На кого ще продаваме оръжието? Да напомним кой е най-големият износител на пушки?..Да напомним, че освен пушки там вече производство на нищо друго няма?20+ тролиона дълг, anyone?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Защо не трябва да подценяваме ИДИЛ?----Защото е инструмент на "господарите на парите" , чрез който овцете ще бъдат принудени да приемат Новият Световен Ред , за да бъдат "спасени" от "хаоса и терора". Масата хора в целият свят, НЕ виждат глобалната картина , а виждат само нейното външно проявление - "контролираният терор" , което е и нужният ефект , търсен от "господарите на парите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Всъщност, най големите бойци на ИД са медиите. Ако терористичните актове не се публикуват - те няма да вдъхновяват нови такива! Преди година две в България беше модно да се самозапалват. Днес е модно да се атакуват мирни граждани. Защо се случва това? В цяла Европа има няколко случая на терористични актове, но те не слизат от медиите. Ето кой подбужда нови такива. МЕДИИТЕ СА НАЙ СИЛНОТО ОРЪЖИЕ НА ИД И ТЕ И СЛУЖАТ БЕЗОТКАЗНО И ЕЖЕДНЕВНО!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още