IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК дава България на съд заради необявената защитена зона "Рила буфер"*

Брюксел ни предупреждава и заради енергийните паспорти на сградите и дейности на управляващия орган на Летище София

14:00 | 22.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е завела дело срещу България заради все още необявената защитена зона “Рила буфер” по нормативните изисквания за защита на птиците, съобщават от пресслужбата на ЕК.

България получи предупреждение заради необявената защитена зона за птиците през есента на 2014 г. (т.нар. мотивирано становище). Още отпреди това периодично се водят различни дискусии с природозащитници и учени от Българската академия на науките (БАН) за границите на зоната, но окончателно решение още не е взето.

За същата зона има и планове за мащабно застрояване с туристически цели – ски курортът “Супер Паничище” в района на Седемте Рилски езера, подробният устройствен план за който предвиждаше изграждането на хотели с още около 5 хил. легла. 

Заради обществения натиск в екомрежата НАТУРА 2000 все пак поетапно бяха включени националният парк “Рила” и природният парк “Рилски манастир”, което ограничи застрояването в тях.

Българските власти не са разширили зоната, определена като специална защитена зона, за да се защитят адекватно застрашените видове диви птици. Рила планина — най-високата в България и на Балканския полуостров, е сред най-ценните площи в България и в ЕС по отношение на опазването на 20 уязвими вида птици, посочват от ЕК.

Съгласно законодателството на ЕС относно опазването на дивите птици  държавите членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, считани за редки или нуждаещи се от специална грижа, обясняват от ЕК.

Към момента България е класифицирала правилно 72% от зоната като специална защитена зона, посочват още от Комисията. Не са обхванати обаче важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, включени в приложение I от Директивата за птиците. 

"Определянето на териториите като защитени зони от мрежата Натура 2000 се основава единствено на научни данни. Предложенията за определяне на зоните се разглеждат от Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) –  консултативен орган към министъра на околната среда и водите, в чийто състав са представители на научни и академични институти, заинтересованите министерства и ведомства, и неправителствени природозащитни организации", се казва в позицията на Министерството на околната среда и водите.

През март т. г. НСБР е разгледал предложение на неправителствена организация за определяне на нова защитена зона в ниската част на Рила. В рамките на процедурата са внесени аргументирани с научни данни становища от различни институции, научни организации и кметовете на засегнатите общини. НСБР е взел решение да отложи разглеждането на документацията за новопредложената защитена зона „Рила-буфер“ за опазване на дивите птици за извършване на допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на експерти, които не са участвали в изготвянето на предложението, както и на участвали в подготовката на представените за заседанието становища.

Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години. 

ЕК предупреждава България, че предприема наказателна процедура и за неизпълнение на Директивата за енергийните характеристики на сградите. Съгласно тази директива държавите членки трябва да въведат и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на новите и съществуващите сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да гарантират извършването на редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.

До съд обаче едва ли ще се стигне, тъй като регионалното министерство вече подготви необходимите нормативни промени и скоро те ще бъдат гласувани. 

Министерството на енергетиката също реагира на новината за санкциите, като поясни, че е публикувало на 18 юни на сайта си, както и на сайта за обществени консултации www.strategy.bg проект за измененение на Закона за енергийната ефективност. С него за промени е разширен обхватът на сградите, които подлежат на задължително сертифициране, като са включени всички сгради в експлоатация, включително и жилищни, с разгърната застроена площ над 250 кв. м. Според министерството с подготвените и публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за енергийната ефективност нарушенията са отстранени.

ЕК е поискала от България и да гарантира разделянето на сметките на управляващия орган на Летище София в съответствие с директивата за наземните услуги в летищата на ЕС. Освен че е управляващ орган на Летище София, той също извършва редица спомагателни дейности на летището и по-специално е лицензиран оператор за наземно обслужване. Тези услуги включват области като поддръжка, зареждане с гориво и обработка на товари, както и регистрация, кетъринг, обработка на багажите и превоз в рамките на летището. 

Същевременно директивата предвижда, че когато управляващият летището орган предоставя и наземно обслужване, той трябва ясно да отделя сметките за своите дейности по наземно обслужване от сметките за другите си дейности и не може има финансови потоци между дейностите. Това пък трябва да се проверява от независим одитор. Целта е да се избегне кръстосаното субсидиране на дейностите по наземно обслужване на управляващия орган на летището.

Счетоводното отчитане на приходите и разходите на "Летище София" ЕАД се води разделно по отношение на наземното обслужване. По този начин не се допуска преливане на финансови потоци на летищния оператор, в качеството му на летищна администрация, с финансовите потоци от търговските дейности, включително и потоците от наземно обслужване. Това се посочва в становище от летището. 

България има срок от два месеца, за да уведоми Комисията за мерките, които е взела за съобразяване на националното си законодателство с правото на ЕС. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС.

*Актуализирано с позицията на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на енергетиката, както и на Летище София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Това с енергийните характеристики е голяма простотия. Новите сгради - ОК ама как ще направиш на съществуващите такива характеристики? Това са инвестиции за милиарди, които няма кой да направи. А и какво ще им направиш на хората, ако сградата им не отговаря? Ще ги глобаяваш? Не става тая така, само е източник това на корупция, далавери и тормоз а и се съмнявам, че всички сгради по убавата им европейска земя отговарят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Бой по канчетата, дано остане малко природа в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още