IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор: Не успяваме да се договорим с ползвателите на музика

Само петима инспектори проверяват дали търговските обекти си плащат за публично изпълнение на музика

13:15 | 23.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на културата има само петима инспектори, чиято задача е да следят дали около 150-те хил. ползватели (магазини, хотели, търговски обекти) при публично изпълнение на музика плащат за авторски и сродни права, съобщи Иван Димитров, изпълнителен директор на дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката Музикаутор.

Основният ни проблем е, че не можем да се договаряме с ползвателите при публично изпълнение в хотели, заведения и други търговски обекти, коментира Димитров.

По думите му членовете на Българската хотелска и ресторантьорска организация дори се ползват с отстъпка от 50%, което е начин за стимулиране на плащането, но на този етап все още има много обекти, които отказват да направят това.

“Има градове с един единствен ползвател. Мнозина не искат да плащат, защото другите не правят това”, обясни Димитров.

От Музикаутор посочват, че петимата инспектори правят по 500 проверки годишно. Същевременно дружеството има над 2400 членове, които отдават правата си за управление. В каталога на Музикаутор влизат над 2,5 млн. автори от цял свят и репертоар от над 14 млн. песни.

Целите

На фона на всички тези проблеми Музикаутор настоява за законодателни промени, които да им осигурят сътрудници на места. Идеята е общинските инспектори, които проверяват заведенията за изпълнени задължения за хигиена, пожарна безопасност и т.н. да проверяват и дали въпросният обект работи с Музикаутор. Ако това не е така, организацията иска да се налагат санкции.

“Предлагали сме го неколкократно, но до момента няма никакво решение по въпроса”, коментира Момчил Даскалов, мениджър “Публично изпълнение” на Музикаутор.

Дружеството настоява за делегиране на права на общините, като идеята е част от средствата, които събират от въпросните санкции, да влизат в местните бюджети. Investor.bg потърси за коментар Министерството на културата и очаква отговор по темата. 

“Искаме уреждането на правата за музика да стане условен рефлекс”, обясни Даскалов. По думите му Столична община вече е подписала меморандум за такова партньоство и подкрепя идеята.

От своя страна Дирекция “Авторско право”, която е част от Министерството на културата, се състои от около 20 души. Със свиването на бюджета за култура всяка година не се позволява да се назначат повече инспектори, посочи Васил Василев, директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен и бивш заместник-министър на културата.

Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Музикаутор сами си режат клона на който седят.Ако се опитат да направят пускането на музиката в заведенията скъпо, каквото ще стане при това откровено безумие, за въпросните туристически обекти цената на "музиката и шоуто" ще стане съразмерна с това да имат жива музика.Това от една страна лишава музикаутор от пари, а от друга прави местата с жива музика по привлекателни от местата с радио N-Joy например.Не само това! Изпълнителите тип "Music idol", ще увеличат значително живите си участия от което парите на "мюзик аутор" ще се насочат отново към продуцентите на "music idol"...В което няма лошо разбира се, стига Music author да са си направили добре сметката ;-)Във всички случай ще плъзнат досадни музикални инспектори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още