IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Коев: Производството на вино се развива динамично

Всяка година лозовите насаждения се увеличават с 10 хил. дка, заяви директорът на агенцията по лозята и виното Красимир Коев

09:35 | 26.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Секторът лозарство и винопроизводството е стабилен отрасъл и се развива динамично. Всяка година лозовите насаждения в България се увеличават с около 10 хил. дка. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев пред Bloomberg TV Bulgariа.

Винарските изби в страната са 263, а други 19 нови са в процес на изграждане. Средства в сектора влагат и български бизнесмени, включително по европрограми, и чуждестранни инвеститори, каза Коев.

Той посочи, че има стабилно увеличение на износа в последните 3 г. През 2014 г. експортът е 50 млн. литра при 120 млн. вино за вътрешно потребление. През 2015 г. изнесеното вино е 54 млн. литра. 

Основният пазар за износа на български вина до преди три години беше Русия, но сега се наблюдава значително намаление по различни причини, заяви Коев. Там миналата година сме изнесли 16  млн. литра.

Важни партньори са страните от Западна Европа, САЩ и Китай. Динамично се развиват азиатските пазари – Китай, Виетнам, Корея и Япония, добави той. 

Българските производители стъпка по стъпка възстановяват позициите си на винената карта на света. Производството се преструктурира – вместо големи винпроми, отрасълът се преориентира към малки серии  качествени вина, заяви шефът на ИАЛВ.

За тазгодишната реколта Коев припомни, че има напълно поразени от градушки лозови насаждения. Дъждовете също са били неблагоприятен фактор.

Реколтата през 2016 г. няма да е с качеството на 2015 г., но пък няма и да е с лошите показатели от 2014 г., заяви Красимир Коев. Картината ще се изясни през септември.

Той призна, че сив сектор действително има, но във винопроизводството той е не повече от 5 - 6%. При производството на ракия сивият сектор по думите му е "малко по-голям". 

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още