IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: Предстоят добри възможности за инвестиции в злато и акции

Най-големият риск в Европа изплува не от Brexit, а от банките, предупреждават анализаторите на Елана Трейдинг в своя прогноза за второто полугодие на 2016 г.

13:54 | 26.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Резултатът от референдума за Brexit промени Европа - както политическата, така и икономическа среда вече изглеждат различно в очите на инвеститорите. Резултатите от референдума и острият тон на европейските политици след него ще се отразят на инвестициите и потреблението в цяла Европа. Но най-големият риск в Европа изплува от друга посока - лошите кредити в банките и стабилността на финансовата система. Проблемите не са само във Великобритания. Италианските банки, например, имат огромни лоши дългове и правителството обмисля възможност за капитализирането им. Подобни затруднения имат всички големи банки в Европа и дори да не станем свидетели на банкова криза, това може да се отрази негативно на условията за кредитиране, пише в свой анализЦветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Втората половина на 2016 г. ще донесе икономическо забавяне в Европа. Евтиното евро и нулевите лихви помогнаха за съживяването на бизнес активността и потреблението, като те може да ограничат негативните ефекти от Brexit. Мащабна финансова криза в ЕС може да бъде избегната с помощта на държавно финансиране. Въпросът е кога ще има такава намеса и какви ще са пораженията преди това, както икономически, така и върху цените на акциите на банките. Глобалната икономика е в труден период. Китай също предприема масирана обезценка на валутата си. Доларът привлича капитали с перспективите за повишение на лихвите, но последните събития в икономиката карат централните банкери да отлагат максимално този процес. Още две повишения на лихвата от ФЕД с 0,25% изглеждат възможни до края на годината или през първото тримесечие на 2017 г.

България – има тенденция за бърз растеж, но не и устойчив

Глобалната конюнктура създава трудности за българската икономика. Машиностроенето е най-добър пример: производството намалява слабо на годишна база, а бизнес климатът е сравнително стабилен. Това означава, че възстановяването в Европа не се прехвърля в България, а подобрението в състоянието на компаниите се дължи на техни вътрешни фактори като намаление на задълженията или по-добра събираемост на вземанията. Предстоящото икономическо влошаване в ЕС и в Турция ще затрудни българския износ през следващите 12 месеца. Потреблението допринася съществено за ръста на БВП през последната една година. Заетостта и доходите постепенно се подобряват, но с много ниски темпове. Вътрешното търсене обаче няма потенциал да ускори повече икономическия растеж. Това може да стане само благодарение на увеличение на кредитирането към сектори като строителството или директно за потребление – фактори, свързани с доходите.

Икономиката и капиталовият пазар все още не усещат ефектите от нулевата доходност на банковите депозити. Промяната обаче започва и населението търси алтернатива на спестяванията в банките. Активизирането на строителството ще бъде дългосрочен процес, който ще даде отражение върху икономиката едва през 2017 г. Тези тенденции са достатъчни, за да бъде България сред най-бързо растящите икономики в ЕС. Но без инвестиции в модернизация на производството, в развитие на човешките ресурси и в ефективност, такъв модел на растеж няма да е устойчив дългосрочно. Засега може да очакваме максимални стойности на растежа на БВП в рамките на 2-3%.

Евро/щатски долар

Равновесието между еврото и долара се намира в диапазона 1,10 и 1,15 EUR/USD. Лихвената политика не оказва силно влияние върху валутния курс. Политическите проблеми в ЕС също имат слаб ефект. Разминаване спрямо първоначалните ни очаквания през първата половина на годината имаше само в по-агресивната политика на Европейска централна банка, която разшири стимулите. Това на практика заличи възможността на еврото да скочи до 1,20 долара и да направи по-сериозна корекция. Другата вероятност е курсът да слезе под 1,10 EUR/USD през втората половина на годината. Това ще е следствие на още по-агресивни стимули от ЕЦБ и две повишения на лихвите в САЩ, където обаче трябва да има осезаемо подобрение на икономиката. Такъв сценарий става все по-възможен. 

Злато

Цената на златото се повиши значително през тази година. За 6 месеца благородният метал е поскъпнал с 24%. Тази промяна на тенденцията се дължи на два фактора. Първият, довел до стартиране на покупките на злато, е корекцията на фондовите борси в началото на 2016 г. Brexit също така засили несигурността и цената надхвърли 1350 долара за тройунция. През това време големите инвеститори увеличаваха експозициите си в ценния метал. Това е вторият фактор в подкрепа на дългосрочното поскъпване на златото и разликата с останалите суровини. Силният ръст пък на среброто е първи знак, че пред ценните метали има опасност от краткосрочна корекция, която би трябвало да стане факт до края на годината. 

Петрол

Петролът достигна дъното на цената си през първата половина на годината. Както очаквахме, това се оказаха стойности под 30 долара за барел от сорта американски петрол. Възстановяването се дължеше на два фактора. Първият е постепенното намаление на добива в САЩ поради липсата на инвестиции в сектора. Втората причина има по-краткосрочен ефект и успя да отмести вниманието от огромните запаси, които са натрупани по света. Това бяха проблемите с добива в Нигерия, Канада, Кувейт, Либия и други страни. Временното намаление на производството не е достатъчно, за да върне запасите до равнища отпреди няколко години. Спадът на цената през юли отразява именно тази промяна във фокуса на инвеститорите към големите запаси.

Акции

Европейските индекси са надолу от началото на годината, като най-слабо се представят италианските акции. Решението за Brexit имаше много негативен ефект върху пазарите в Европа, но не прерасна във финансова криза въпреки проблемите с банковия сектор. Референдумът ще продължи да тежи на европейските пазари, защото ще доведе до икономическо забавяне в региона и вероятно до рецесия във Великобритания. Резултатите от стрес-тестовете на европейските банки ще покажат необходимост от вливане на капитали в много от големите финансови институции. Лошите кредити представляват значителен риск. Обмисля се държавна подкрепа за италианските банки, което трябва да върне доверието във финансовата система в страната. В ЕС няма консенсус как да се осъществи процеса на капитализиране на проблемните банки, което представлява сериозен риск за нов спад на цените на акциите им. Инвеститорите трябва да отбягват банковите книжа, докато няма резултати от преструктуриране на активите и дейността им.

Индексите в САЩ достигнаха рекордни равнища в средата на 2016 г. Федералният резерв забави темповете на повишение на лихвите и стана основната причина за ръста на акциите. Това е и най-големият риск: инвеститорите да изтеглят печалби от фондовия пазар, когато централните банкери ускорят вдигането на лихвите и да предизвикат корекция.

Спад на американските борси ще даде възможност за покупки на акции, в Европа да се избягват банковите книжа. Очакванията на Елана, че пари от американския пазар ще може да се правят при краткосрочни ръстове, са актуални и за втората половина на годината, смятат от посредниа.

Летният растеж на щатските индекси няма да е съществен поради икономическите рискове. Инвеститорите, които активно управляват портфейлите си в акции, трябва да намаляват експозициите си при всеки нов рекорд на цените и да купуват при връщане на индексите с 10-15%. Такава корекция може да има през есента. Освен инвестицията в индекси или акции на големи водещи компании, сектори като търговията, комуналните услуги и големите фармацевтични компании ще продължат да са атрактивни. За първата половина на годината този тип компании вече показаха ръстове на акциите си от по 10-20%. Компаниите от добива на петрол и ценни метали също направиха значителен ръст, а очакваната корекция на суровините отново може да ги направи интересни за средносрочна инвестиция.

Българска фондова борса

Първата половина на годината е „нулева“ за БФБ. Индексите са почти без промяна, като само фондовете за имоти в индекса BGREIT имат около 5% ръст за периода. Причината да няма движение на борсата е липсата на генерална промяна в пазарната среда: отчетите не показват съществено подобрение, инвеститорите гледат дохода от дивиденти, спестяванията стоят в банките, а интересни корпоративни събития няма.

Къде може да има промяна през втората половина на годината?

Единствено в движението на капитали от депозити към алтернативи с по-висока доходност, каквито са акциите с дивиденти. Този процес тепърва ще се засилва, а икономическото забавяне в Европа ще отложи позитивните корпоративни събития за след година.

Очаква се устойчив интерес към акции на БФБ с дивиденти. Компаниите с най-добри и най-стабилни резултати вече имат история на плащане на дивиденти, които при текущите им цени носят средно 4% дивидент. Показателно за представянето на акциите е решението на Химимпорт да разпределя дивидент за първи път от 10 години, което качи значително цената на книжата. На БФБ има няколко компании, които все още не плащат дивидент, но реализират добри печалби. Покупките на акциите им ще бъде добра инвестиция за период до три години в очакване на решение за дивиденти. Такива компании са, например, Агрия Груп Холдинг, Сирма Груп Холдинг, Свилоза.

Новини за подобни събития обаче ще има най-рано през 2017 г., а дотогава добре ще се представят книжата на компаниите, които вече плащат дивидент. Предвид икономическо забавяне в ЕС и Турция, както и все още слабото покачване на вътрешното потребление у нас, осезаем ръст на приходите и печалбите на българските компании не се очаква до края на годината. Вниманието на инвеститорите през втората половина на годината ще е насочено към увеличението на капитала на Арко Фонд за недвижими имоти АДСИЦ и София Комерс – Заложни къщи, както и към публичното предлагане на Алтерко Холдинг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 7 години
откак правихте емисия на акции за лупи - неуспешна, сте мъртви за мене.скрийсе и забрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Като гледах резултатите на фондовете на елЕна направо да се гръмнат тея дето са им повярвали. Ей "ГОЛЕМИ" сте ама само на статии! Колко е ръста на всичките ви фондове дето сте събрали на хората париците за последните 2-3 години?! ОТРИЦАТЕЛЕН! Баси ЕКСспретите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Като гледах резултатите на фондовете на елЕна направо да се гръмнат тея дето са им повярвали. Ей "ГОЛЕМИ" сте ама само на статии! Колко е ръста на всичките ви фондове дето сте събрали на хората париците за последните 2-3 години?! ОТРИЦАТЕЛЕН! Баси ЕКСспретите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още