IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската Banca Monte dei Paschi търси 5 млрд. евро от поне 8 банки

Кредиторът бърза да се подсили преди публикуването на резултатите от стрес тестовете в петък

16:51 | 27.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Третата по големина италианска банка Banca Monte dei Paschi di Siena е помолила поне осем банки да ѝ гарантират капиталовата емисия от 5 млрд. евро, след като изпадналият в затруднения кредитор има все по-малко време, за да се съобрази с изискванията на регулаторните органи, за да укрепи баланса си, предава Ройтерс, позовавайки се на запознат със случващото се източник. 

Банките трябва не само да се погрижат акциите да бъдат емитирани, а и да придобият според различното си участие акциите, които не бъдат продадени.  

JPMorgan и Mediobanca, които са водещите банки при събирането на средствата като глобални координатори, са имали досега контакт с редица банки, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Unicredit и Banca IMI, която е собственост на Intesa Sanpaolo. 



Швейцарската UBS, който работи върху плана за спасяване на Monte Dei Paschi редом със Citi, е сред банките, които не са включени в списъка.

Monte Dei Paschi се надява да получи одобрение от Европейската централна банка за предложеното увеличаване на капитала си преди публикуването на резултатите на банковите стрес тестове за региона в петък вечер. Инвеститорите се опасяват, че тестовете ще покажат, че банката не разполага с достатъчно високо ниво на капитала, за да издържи при евентуален икономически спад.

Monte dei Paschi, UniCredit, Deutsche Bank, Morgan Stanley и Citi отказват коментар пред агенцията. Goldman Sachs, Mediobanca, JPMorgan и UBS не са били своевременно открити. 

Преговорите между Италия и Европейската комисия за рекапитализиране на Banca Monte dei Paschi di Siena и други банки удрят на камък покрай съмненията дали кредиторите трябва да понесат потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците. Правилата, които влязоха тази година, изискват от облигационерите и акционерите да абсорбират загубите в проблемни банки в случай на тяхното спасяване – процес, наречен bail-in.

Рим предпочита предпазно рекапитализиране под условията на европейските правила за преструктуриране на банки, които позволяват на правителствата да окажат подкрепа на своите трезори, когато се появят капиталови дупки при извършени стрес тестове, коментират анонимни лица.

Преди няколко седмици главният изпълнителен директор на Monte Paschi Фабрицио Виола коментира, че работи интензивно с властите по разрешаването на проблема с лошия кредитен товар. По думите му банката е прегледала проектоискане от ЕЦБ, според което затруднената банка трябва да намали обема на лошите кредити. Бордът на директорите е постигнал съгласие за отговора. Monte Paschi ще разкрие детайли веднага щом получи окончателна версия на искането на ЕЦБ.

Акциите на банката загубиха от началото на годината около три четвърти от стойността си и  сега се търгуват на ниво от едва 0,1 от нейната балансова стойност.

Дискусиите с банките още продължават и не е взето окончателно решение, добавя източникът на Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
има лесно супер марио фокус мокус пе4атницата е насреща евро боллл и мадеин итали ноо проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още