IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ расте с разочароващите 1,2% през второто тримесечие

Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти беше за 2,5% повишение

16:40 | 29.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика расте по-бавно от очакваното през второто тримесечие. БВП се разширява с разочароващите 1,2% годишен темп, като средната прогноза на анкетираните икономисти беше за 2,5% повишение. Властите в САЩ изчисляват този темп, като уможават тримесечното изменение по четири.

Данните за първото тримесечие са ревизирани надолу: от 1,1% до 0,8%, сочат данни на Министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Данните повишават риска пред икономическите перспективи в момент, в който Федералният резерв на САЩ се надява на устойчиво подобрение, така че да повиши постепенно лихвените проценти, коментира Bloomberg. 

Потреблението остава издръжливо, но бизнесът е предпазлив: компаниите понижават инвестициите и агресивно намаляват складовата наличност заради слабите глобални пазари, повишената несигурност и продължаващите ефекти от слабия долар.

Частните фиксирани инвестиции, които включват жилищни и бизнес разходи, се понижават с 3,2% през второто тримесечие, което е най-резкият спад от седем години.

Това са предварителните данни и второто и третото четене ще бъдат публикувани през август и септември.

Понижението на складовата наличност възлиза на 8,1 млрд. долара, което е най-резкият спад от третото тримесечие на 2011 г. и изтрива 1,16 процентни пункта от ръста. От друга страна, по-ниската складова наличност може да положи основата за ускорено производство през второто полугодие, ако търсенето се задържи високо.

Потреблението на домакинствата расте с 4,2%, което е най-високият скок от края на 2014 г. и добавя 2,83 процентни пункта към растежа.

Корпоративните разходи за оборудване, структури (строеж на фабрики, магазини, петролни платформи и др.) и интелектуална собственост се понижават с 2,2 на сто.

Складовата наличност и търговският дефицит са два от най-волатилните компонента в изчисленията на БВП, посочва Bloomberg. За да придобият по-ясна представа за търсенето в американската икономика, анализаторите разглеждат финалните продажби към клиенти в САЩ, или БВП без складовата наличност и нетния износ. Този показател се увеличава с 2,1% през последното тримесечие, след като през първото записа ръст от 1,2 на сто.

Жилищните инвестиции също натежават на растежа, като се понижават с 6,1%. Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2010 г. и първото понижение от две години насам.

Правителствените разходи също се понижават – с 0,9%, което е най-много от над две години.

С данните за БВП се публикува и информация за инфлацията, като базисният индекс, който изключва енергията и хранителните продукти, се повишава с 1,7% на фона на 2,1 на сто през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Говориш с мишето все пак, той е известен форумен идио.т :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
КАК МОЖЕ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ДА Е ОБРАТНА НА РЕАЛНОСТТА????? СМЕШНИ И НЕКАДЪРНИ, ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ, АЙДЕ, АНЕКСИРВАЙТЕ И БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ .. МАЗНИ ТИПЧЕТА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Слабия долар ли?????? Я ВИЖ 2014 ГОДИНА НА ДНЕВНА ГРАФИКА ЕВРО.ДОЛАР, МАЙ МЕСЕЦ .. ТОЧНО КОГАТО ПУТИН ЗАВЛАДЯ КРИМ, ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ГОВОРИТЕ И КАКВИ СТЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
МНОГО СИ ГЛУПАВ, КАКТО Е ЗАБЕЛЯЗАЛ КОЛЕГАТА,АМА ТО КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ХОРА УЧИЛИ И ЖИВЕЛИ В МИНАЛИЯ ВЕК!!!???? ДОКАТО ИМА ДОЛАР, БЪДИ СИГУРЕН, ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ФАЛИРА ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ./.. ... А ТИ СИ ОТИВАЙ ПРИ ПУТИН, ЧЕ ДА НЕ ВИ ИЗПОИЗБЕСИМ НА УЛИЧНИТЕ ЛАМПИ, ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ НЕКАДЪРНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
...и продължаващите ефекти от слабия долар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
тебе съм те чел достатъчно затвори вратата от външната страна или скочи от някой балкон да не се мъчиш повече ...... ти не си просс ти си мега просс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 26
lyusien
преди 7 години
До 1 михаелис Трябва да си много глупав за да напишеш такъв коментар Ти не си за този сай Това е сериозен икономически сайт Добре ще стоиш в други саитове Това е само първия отчет за Б В П на С А Щ за второто тримесечие Има още две ревизии Когато излязат тогава може да се коментира Но защо ли ти го казвам Много е съмнително дали въобще имаш мозачни гънки да го възприемеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още