IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ „благослови“ спасителния план за Monte dei Paschi?

Планира се отделянето и продажбата на пакет от лоши кредити в размер на до 10 млрд. евро.

22:31 | 29.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ „благослови“ спасителния план за Monte dei Paschi?

Европейската централна банка (ЕЦБ) е дала „зелена светлина“ за плана за спасяване на изпадналата в криза италианска банка Bank Monte dei Paschi, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Освен това банката е одобрила и продажбата на лоши кредити, заяви в петък вечер членът на Борда на директорите на банката Антонини Туричи. Планира се отделянето и продажбата на кредитен пакет в размер на до 10 млрд. евро. Освен това вече е съставен и банков консорциум, който да  гарантира капиталовата емисия от 5 млрд. евро.

Най-старата банка в света страда под натиска на лоши кредити за милиарди евро – следствие от дългогодишната икономическа слабост на страната, която „изяжда“ капиталовите покрития и на други банки. 

Продажбата на лошите кредити е част от спасителен план, който предвижда и увеличение на капитала. 

Преговорите между Италия и Европейската комисия за рекапитализирането на Banca Monte dei Paschi di Siena и други банки удряха на камък покрай съмненията дали кредиторите трябва да понесат потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците. Правилата, които влязоха тази година, изискват от облигационерите и акционерите да абсорбират загубите в проблемни банки в случай на тяхното спасяване – процес, наречен bail-in.

Рим предпочита предпазно рекапитализиране под условията на европейските правила за преструктуриране на банки, които позволяват на правителствата да окажат подкрепа на своите трезори, когато се появят капиталови дупки при извършени стрес тестове, коментират анонимни лица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
И сега орицата накупили артии на тая банка ше надуят кларинета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още