IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да отпадне такса "сградна инсталация" за потребители без парно, иска омбудсманът

Манолова ще поиска от министъра на енергетиката финансова ревизия на "Топлофикация София"

13:50 | 01.08.16 г. 1
Да отпадне такса "сградна инсталация" за потребители без парно, иска омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите настояват за промени в Закона за енергетиката, с които да отпадне такса "сградна инсталация" за хората, които не ползват парно и за живеещите под прага на бедност. Това съобщи омбудсманът, която днес дискутира въпроса с представители на федерацията, предава БТА.

На 29 септември Върховният касационен съд ще заседава по жалба на Манолова, с която тя иска да се обяви събирането на такса "сградна инсталация" за незаконно заради противоречива съдебна практика. Омбудсманът заяви, че в жалбата си се е позовала на Закона за защита на потребителите, който казва, че при противоречие на две законови разпоредби се прилага тази, която в по-голяма степен защитава потребителя. 

90 на сто от жалбите, получени във Федерацията на потребителите в България, са срещу "Топлофикация София“, стана ясно още след среща на федерацията с  Манолова, допълва БНР.

Двете страни обмислят съвместни действия за защита на клиентите на дружеството. Федерацията на потребителите и БАН са се договорили да разработят проект, който да даде информация до каква степен тръбите, преминаващи през имотите на гражданите, излъчват топлина. По закон разходите за сградна инсталация не могат да бъдат над 50% от общите разходи за топлоенергия, но в немалко случаи те са по-големи.

Манолова ще поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде извършена финансова ревизия на "Топлофикация София", защото по думите й няма логика сметката от лошото управление на топлофикацията да се плаща от гражданите.

Столичният общински съвет да разгледа на специално заседание проблемите с "Топлофикация София", иска още омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 9
dakl
преди 7 години
Реално това означава да се натоварят допълнително тези които и да сега плащат! С други думи М.Манолова си прави пиар и самораклама за чужда сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още