IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромно представяне за SOFIX в Централна и Източна Европа през юли

По спад от началото на 2016 г. водещият български индекс е най-малко губещият спрямо конкурентите си

10:43 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Фондовата борса във Варшава, Полша. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Варшава, Полша. Снимка: архив, Ройтерс

Юли донесе втори пореден месечен ръст за водещия индекс на Българска фондова борса SOFIX. Въпреки това обаче неговото представяне спрямо конкурентите му в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е доста скромно. Скромно е постижението и в сравнение с първото място през юни.

През седмия месец на 2016 г. основният бенчмарк на родния капиталов пазар отчита нарастване от 0,58%, с което индексът се оказва с втория най-бавен месечен прираст спрямо други 14 борсови измерителя, които растат с повече от SOFIX. По-малко повишение бележи единствено украинският индекс PFTS – от 0,2%.

Скромното представяне на SOFIX през юли идва на фона на като цяло позитивния месец за водещите индекси в региона на ЦИЕ. Почти всички се възстановиха от разпродажбите, дошли след резултатите от референдума във Великобритания за членството й в Европейския съюз – от общо 19 регионални индекса, чието представяне Investor.bg следи, общо 16 финишират с ръстове.

Само три индекса – тези на борсите в Словакия, Турция и Босна и Херцеговина – изпращат юли с понижения от 1%, 1,8% и 6,3%, съответно. И основният индекс на борсата в Истанбул ISE 100 също се беше възстановил от разпродажбите след Brexit, но опитът за преврат отново доведе до спадове. Все пак индексът отчете лек прираст няколко дни след последните събития.

Първи по ръст през юли е водещият индекс на борсата в Македония. MBI 10 отчита повишение от 8,7%.

Следват го индексите в Чехия, Казахстан, Хърватия и Литва, чиито покачвания оформят топ 5 по месечен прираст.

Ръстовете на индексите след тези в челната петица са ограничени между 0,2% и 5,4%.

От началото на 2016 г. до края на юли с най-голям ръст е основният индекс в Казахстан. KASE бележи повишение от 23,7 на сто. Второто място е за унгарският BUX с нарастване от 15,5%. Третото е за индекса на борсата в Естония с увеличение на стойността от 12,4%.

С най-голям спад за седемте месеца е индексът BIRS на борсата в Босна и Херцеговина. Той изтрива 16,5% от стойността си. Гръцкият ASE го следва с 9,5%, а третият най-губещ от началото на годината е чешкият PSE.

По спад от началото на 2016 г. SOFIX е най-малко губещият спрямо конкурентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още