IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елеонора Негулова: Гласът на малкия бизнес в България не се чува

Необходимо е представителство на малкия бизнес сред социалните партньори, според Националното сдружение на малкия и средния бизнес

10:26 | 02.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Към момента гласът на малкия бизнес в България не се чува, а над 90% от българските компании попадат в тази категория. Затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения, така че голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми да не бягат от тези предприятия, както се случва сега. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Негулова коментира данни, които сочат, че 45% от работещите фирми у нас са без работници, тоест самонаети лица, развиващи определена икономическа дейност.

"Тази статистика показва профила на българската икономика и доколко тя е зависима от размера на бизнеса. Една част от тези компании са фасадата на сивата икономика, но това е отражение на качеството на бизнес средата", посочи тя. 

Тези фирми ползват труд на близки и роднини, но това не се отчита от статистиката, обясни тя. Негулова допълни, че трябва да се осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия.

Сдружението прави стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация, която да има възможност да отправя послания към управляващите чрез Тристранния съвет.

Според експерта за прилагането на политиките към малкия бизнес е важно отчитането на териториалните специфики и подкрепата на държавно и на общинско ниво.

Негулова каза още, че нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. "Трябва да се върви паралелно. Освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват", поясни тя. 

Повече от интервюто вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още