IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus Bank се договори с KKR за управлението на лоши заеми за 600 млн. евро

Най-голямата гръцка банка по размер на активите е третата, която ще си сътрудничи с американската компания да дялов капитал

19:06 | 02.08.16 г.
<p>
	Обемът на лошите кредити на гръцките банки се изчислява на 110 млрд. евро, пише Wall Street Journal. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Обемът на лошите кредити на гръцките банки се изчислява на 110 млрд. евро, пише Wall Street Journal. Снимка: архив, Ройтерс

Най-голямата гръцка банка по размер на активите - Piraeus Bank, обяви, че е постигнала споразумение с американската компания за дялов капитал KKR & Co. да управлява проблемни кредити на банката за 600 млн. евро, съобщава Wall Street Journal.

Зам.-главният изпълнителен директор на банката Йоргос Пулопулос, който в момента действа и като главен изпълнителен директор, коментира пред изданието, че “банката проучва възможността в сътрудничество с KKR да преструктурира тези кредити”.

Повече детайли вероятно ще има в края на лятото, допълва Пулопулос, като пояснява, че повечето от заемите са отпуснати на “потенциално жизнеспособни фирми”.

Пулопулос признава, че това няма да реши целия проблем с необслужваните заеми на банката, но е част от решението. “В управлението на необслужваните кредити ще се предприемат много по-нататъшни стъпки”, коментира той.

Обемът на лошите кредити на гръцките банки се изчислява на 110 млрд. евро, посочва изданието. Кредиторите обаче не са склонни да продават необслужваните кредити директно на частни инвестиционни групи. Банкови мениджъри твърдят, че много от най-големите корпоративни заеми просто трябва да се преструктурират, а не да се продават на загуба.

По-доброто управление на необслужваните кредити на банките се разглежда като важна предпоставка за възстановяване на икономическия растеж в Гърция, тъй като това ще освободи средства за финансиране на бизнеса в по-добро здраве, допълва изданието.

Piraeus Bank е третият гръцки кредитор, който си сътрудничи с KKR за проблемни активи. Преди това Eurobank и Alpha Bank също подписаха споразумение с компанията за управление на проблемни активи на обща стойност 1,2 млрд. евро. Очаква се и National Bank of Greece да последва примера им.

KKR разработва подобна платформа за управление на необслужвани кредити и в Италия.

Гръцкият в. Kathimerini съобщава, че Piraeus Bank е приключила и продажбата на застрахователния си бизнес на германската компания Munich Re. Сделката е на стойност 90 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още