IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Температурите, морското ниво и парниковите емисии достигат рекорди през 2015 г.

Повечето показатели за климатични промени продължават да показват тенденция, свързана със затопляне на планетата, според доклад

22:37 | 02.08.16 г. 4
Температурите, морското ниво и парниковите емисии достигат рекорди през 2015 г.

Температурите, нивото на моретата и парниковите емисии са достигнали рекордни стойности през миналата година - най-лошата в съвременната история според различни показатели, посочва се в международен доклад, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. 

Отстъпление на ледовете, суша, наводнения - това е мрачната картина за Земята въз основа на годишния доклад за състоянието на климата. Докладът представлява документ от 300 страници, над който са работили 450 учени от целия свят. 

"Редица показатели, като температурите на сушата и океанската повърхност, покачването на морското ниво и парниковите емисии, подобриха поставените миналата година рекорди”, отбелязват учените.

Повечето показатели за климатични промени продължават да показват тенденция, свързана със затопляне на планетата. Тази тенденция се потвърждава и през тази година, тъй като първите 6 месеца на 2016 г. са най-горещите на Земята, според данни на климатолози от НАСА. 

Климатичният феномен Ел Ниньо усилва тенденцията, свързана със затопляне. “Под комбинираното въздействие на Ел Ниньо и свързаната със затопляне продължителна тенденция бяха регистрирани за втора поредна година рекордни горещини на Земята”, допълват учените.

Концентрациите на трите основни парникови газа - въглероден диоксид, метан и азотен протоксид, са достигнали нови върхове през 2015 г., казва се още в доклада.

Покачването на морското ниво е най-голямо в някои зони на Тихия и Индийския океан. През миналата година имаше и тежки наводнения наводнения, като същевременно от суша бяха засегнати близо два пъти по-големи площи в сравнение с предишната година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
браво на глобалното затопляне...ама усилвай тез тендинции! Наводнениа и суши и край с умерената приателска прегръдка на земята към органичните.до пълното изтребление на ***. щот те само за разрушениа и надмоштиа мотът да мислат и работът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
coder
преди 7 години
Като не разбирате що се изказвате? Става въпрос за усреднени глобални данни.Затоплянето се проявява различно по региони, дори по градове е различно; зависи от орография, подложна повърхност, обезслесяване и т.н. Не може да съдите по температурите в собствения си град :) Последната зима на Нова година (а и в още един период същата зима) на Северният полюс имаше положителни температури (към +1 градус) при положение, че по това време от годината там слънце не огрява. А в София по това време беше -15 градуса. Мога да ви давам още много примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Jay Gould
преди 7 години
Пекне ли слънце и минат ли температурите над 25 градуса се почва с голямото затопляне. През големите студове дори журналистите ги е срам да пишат тия простотии :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
И защо трябва да му се вярва на "международния доклад "...кой го е поръчал...и т.н....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още