IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще доминират по брой медали на Олимпиадата в Рио, твърдят икономисти

Според Goldman Sachs страната ще грабне 106 медала, а PwC ѝ дава с два повече

14:04 | 03.08.16 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

САЩ изпращат истински звезден отбор на тазгодишните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, Бразилия, това лято.

Лидерството им обаче не трябва да се приема като даденост, тъй като отборът на САЩ ще трябва да се конкурира с елитни спортисти от Китай в почти всяка дисциплина, коментира MarketWatch.

Като цяло се очаква САЩ да задминат Китай в общия броя на спечелени медали, базирайки се на предишни представяния и икономиката, сочат икономисти. Предвид превръщането на Китай в световен играч в глобалната политика и икономика обаче Олимпийските игри ще се окажат поредната арена, на която двете държави ще премерят сили.

Goldman Sachs наскоро прогнозира, че американските атлети ще се завърнат у дома със 106 медала, 45 от които златни, докато Китай ще грабне 89 медала, включително 36 златни. Веднага след тях са Великобритания с 59 медала, Русия с 58 и Южна Корея с 51.

Франческо Гарцарели, ръководител на глобалните макро и пазарни проучвания в Goldman Sachs, отбелязва, че финалните резултати зависят от представянето на Русия предвид забраната за участие на леката ѝ атлетика заради допинг.

Тъй като Русия обикновено е сред топ 5 на спечелилите медали, това може да има значителен страничен ефект върху останалите прогнози, каквато липсата на участие на по-малка страна не би имала“, казва Гарцарели.

PricewaterhouseCoopers (PwC) също очаква САЩ да са на първо място по брой медали със 108 срещу 98 за Китай. Консултантската компания, която представи доклада си преди забраната срещу Русия, смята, че страната ще е на трето място със 70 медала, последвана от Великобритания с 52 и Германия с 40.

Очаква се Бразилия като домакин да получи голям тласък напред, макар че самите игри няма да повлияят сериозно на затрудената ѝ икономика, която се намира в дълбока и продължителна рецесия.

Тъй като домакините обикновено „надскачат себе си“ на Олимпийските игри, се очаква Бразилия да се справи добре в Рио въпреки последните икономически проблеми на страната“, казва Джон Коксуърт, ръководител на макроикономическия отдел на PricewaterhouseCoopers във Великобритания, според който южноамериканската страна ще спечели 25 медала.

Въпреки това 10-те млрд. долара, похарчени от Бразилия за организирането на игрите, няма да бъдат достатъчни, за да съживят икономиката, твърди Goldman Sachs.

Дори при това положение бразилските акции вероятно ще се възползват от Олимпийските игри. Ако погледнем назад до 1992 г., обикновено фондовият пазар на страната домакин отчита ръст средно от 0,53% през годината на Олимпиадата, твърди главният пазарен стратег на CMC Markets Колин Чижински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
Естествено, нали затуй махнаха Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
E, щом икономистите го твърдят, точ тъй ще е :Dhttp://politikus.ru/uploads/posts/2016-08/1470268282_berlin-1936.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
аз ако съм на отборите ше им каа аре черта нема да хоим и толкоз бойкотираме го тва Рио и приключва въпроса да хоат Сашшш да си търчат там сами на пистата и сами да си пляскат. Учредявам едни игри дет Сашовци are not welcome да си стоят дома и да залагат с Goldman Sachs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Абсолютно порочна статия! Какво е Олимпийското движение, каква е символиката и смисълът му, щом мастити олигарси планират разпределение на медали по страни, печалба и политически девиденти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ами ето затуй хомовете са на почит и там и тук в Инвестора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 7 години
олимпиадата - шът даун.в прецаканата конкуренциа е толкова жалко да земеш златен медал, че чек не си заслужава да гледаш рекламите около излъчването на състезаниата.без ме. бойкот бе. ше играем карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
майко тея Сашовците какви са нещастници горките щом и банките им дават "прогнози", че щели били да вземели еди кво си ..... еваси пропадняците ..... :)) Да изгонят всичките и ше вземат ако искат и всичките да си ги пъхнат после в ануректоса деева и доллното Сашовско племе деева .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Време е раздаването на медали да стане като печатането на ФЕД - така и така и медалите , и доларите не струват нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Като се отстранят предварително конкурентите леко се печели.Въпросът е до кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
WOW каква скоростна цензура Вики и Ердоган би ти завидял! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още