IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското финансово лоби предупреди за по-слаб статут на Лондон след Brexit

Съмненията за способността на страната да запази пълния си достъп до единния пазар на ЕС все повече се засилват

14:51 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Финансовата лобистка група на Лондон предупреди, че статутът на града като световен финансов лидер може да бъде подкопан, ако Великобритания изгуби правото да продава услуги свободно в Европейския съюз (ЕС). В същото време съмненията за способността на страната да запази пълния си достъп до търговския блок все повече се засилват, коментира Bloomberg.

Възможността за оставане на единния пазар на ЕС „като цяло по същите условия“ е „от първостепенна важност“, заяви TheCityUK в доклад, оповестен в сряда. Най-големите компании в Европа, които разчитат на банките в Лондон, за да привличат капитал и да получават финансови съвети от тях, също ще пострадат, ако Великобритания бъде изкарана от пазара при напускане на 28-членния блок, се посочва в доклада.

Британският министър-председател Тереза Мей, която посочи, че иска да запази т. нар. паспортизация, заяви миналата седмица, че не се е обвързала с конкретен модел за характера на търговските отношения с ЕС. Мей обеща да ограничи свободното придвижване на европейски граждани до Великобритания, както пожелаха гласоподавателите. Нито една страна обаче няма едновременно права на паспортизация и ограничения върху миграцията.

„За финансовите услуги от първостепенна важност е достъпът до европейския единен пазар“, каза главният оперативен директор на CityUK Маркъс Скот в интервю. „Искаме да сме сигурни, че при предстоящите преговори тези услуги ще бъдат третирани като приоритет.“

Съгласно законите на ЕС, банка във всяка една страна членка може да продава продукти и услуги на всички останали, като по този начин има достъп до интегрирана икономика за 19 трлн. долара с над 500 млн. граждани. Deutsche Bank очаква Великобритания да изгуби правата си на паспортизация, съобщи Business Insider миналия месец, позовавайки се на вътрешен документ. И други кредитори заявиха през последните седмици, че са подготвени за подобен сценарий. Това може да означава преместването на хиляди служители на континента.

„Въпреки очевидните конкурентни предимства на Великобритания не можем да си позволим да бъдем безучастни или ще изгубим срещу други финансови центрове, които се борят, за да спечелят в състезанието по привличане на повече компании“, коментира председателят на CityUk и Barclays Джон МакФарлан в доклада. „Нужни са решителни действия за поддържането на конкурентните предимства на индустрията.“

Barclays е готова да премести част от британските си операции и служители в други градове в ЕС, например Дъблин, при нужда, заяви главният изпълнителен директор Джес Стейли миналата година. HSBC и JPMorgan Chase също заявиха, че може да преместят служителите си в чужбина.

Това носи рискове британската икономика да бъде лишена от данъчни приходи за милиони лири. Компаниите за финансови услуги са платили данъци за 66 млрд. паунда през 2014 г., повече от всеки друг сектор, казва CityUK в доклада.

Brexit заплашва да увеличи предизвикателствата, които Лондон среща заради срива на дейността, доминираща във финансовия сектор. Най-силната позиция на Великобритания се дължи на работата с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини, които са изправени пред няколкогодишен спад на фона на нови регулации. Междувременно САЩ имат по-голям дял в бързо разрастващите се области като fin-tech и частен капитал.

Британските законодатели трябва да уловят възможностите, които Brexit предлага. Те трябва да насърчат дори по-близка икономическа и регулаторна интеграция с ключови стратегически партньори като САЩ, на които се дължат 49% от преките чуждестранни инвестиции във финансови услуги във Великобритания, се казва в доклада.

Ситито трябва и „драматично да ускори“ връзките си с развиващите се пазари като Китай и Индия, които вливат, съответно, по 26 млрд. и 11,5 млрд. долара годишно във финансови услуги.

Трябва да се фокусираме върху постигането на споразумения, които да продължат да ни дават достъп до тези глобални пазари – развити и развиващи се, както и до ЕС', казва Скот.

Всичко по темата следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още