IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слагат регистрационни номера и на дроновете

За малките дронове, които летят на малка височина и в малък район, няма да се прилагат строги регулации

10:12 | 04.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Регистрационни номера на дроновете и регистър на операторите, които ги ползват, предвижда нормативната база за безпилотните летателни апарати, която ще бъде готова до края на годината.

За дроновете, които летят в малък район и на малка височина няма да се прилагат строги регулации, но се наблюдават все по-мощни и скъпи устройства, съобщи БНР. Увеличаването на броя на безпилотните летателни апарати в един момент може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората.

Освен това липсата на правила при използване на дронове започва да става пречка и за бизнеса, затова и работна група обмисля въвеждането на правила, които предвиждат регистър на апаратите.

Действително повечето от тези дронове летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на тези апарати те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели, което вече застрашава безопасността на полетите, каза пред радиото проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Не всички дронове ще бъдат регистрирани, границата ще е от 1 кг или 4 кг нагоре, и съответно тези, които са по-малки, няма да бъдат под задължителна регистрация. Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта и съответно там да може да се знае къде какви летателни апарати има. Обмисля се въпросът всяко летателно средство да има индивидуален номер.

Очаква се до края на годината правилата да бъдат внесени за одобрение.

Още новини можете да намерите в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
...глоби за превишена скорост и легнали полицаи предвиждат ли се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още