IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият антиамериканизъм на Турция

САЩ и НАТО имат труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми

10:41 | 08.08.16 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Разтърсено от неуспешния опит за преврат, правителството на Турция и много от гражданите ѝ отчаянo търсят върху кого да хвърлят обвиненията си. Вместо да предприемат цялостно разследване, базирано на факти, обаче те обвиниха САЩ в съучастие в метежа. Това предизвика нова вълна от антиамериканизъм, който, комбиниран с репресиите срещу враговете на правителството – истински и въображаеми, създава сериозен риск за НАТО, отношенията със САЩ и дългосрочната стабилност на Турция, коментира The New York Times (NYT).

Основният виновник за опита за преврат на 15 юли според президента Реджеп Тайип Ердоган и другите турски лидери е Фетхуллах Гюлен – мюсюлмански духовник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г. и който отрече участие в опита за сваляне на президента. Проправителствените медии обаче, политическите лидери и обикновените граждани от всички слоеве на обществото сочат с пръст към Вашингтон, който отхвърли каквато и да е намеса.

Когато ген. Джоузеф Фотел, американският главнокомандващ за Близкия изток, изрази на конференция по сигурност преди две седмици опасенията си за ефекта от чистката сред турските офицери, включително някои, които работят с американци и които сега са хвърлени в затвора, Ердоган го обвини, че заема „страната на заговорниците в преврата“. Във вторник Ердоган продължи с изказване, че заставайки зад извършилите преврата, Западът подкрепя „тероризма“.

Междувременно проправителственият вестник Yeni Safak обвини ЦРУ, ген. Джон Кембъл, бивш командир на НАТО в Афганистан, и Хенри Барки, който управлява програмата за Близкия изток в Woodrow Wilson Center, че стоят зад бунта.

Доказателството за участието на Барки? Когато избухва превратът, той е на остров в близост до Истанбул, участвайки в академично събитие. Вестникът нарича това „тайна среща“ и казва, че той е направил няколко телефонни разговора, което едва ли може да бъде определено като съмнително поведение. Вестникът излезе и със заглавие, обвинявайки САЩ, че са се опитали да убият Ердоган през същата нощ.

Няма логика в това САЩ да искат да дестабилизират съюзник в НАТО, чието сътрудничество е от съществено значение за сигурността на алианса, както и в борбата срещу ИДИЛ, особено на фона на целия хаос в региона, коментира NYT.

Макар да е разбираемо, че турците са разтърсени от опита за преврат, в който според Ердоган са загинали 237 души, те играят двулична и цинична игра. Ердоган разкритикува западните страни за това, че не са осъдили опита за преврат достатъчно твърдо. Истинският му проблем обаче явно е, че те изразиха опасения за чистката на 66 хил. души от армията, министерствата, училищата и университетите. Това е много повече, отколкото би било оправдано и радикално ще промени характера и компетенцията на тези институции.

Американските представители приемат, и то с право, че Ердоган засилва критиките си, за да притисне Вашингтон да изпълни искането му Гюлен, бивш негов съюзник, който се изправя срещу него преди няколко години, да бъде екстрадиран от Турция. Истанбул е подал документи до администрацията, но не и официално искане за екстрадиране и засега американците не виждат доказателство, че Гюлен е виновен.

Турците трябва да си спомнят, че Гюлен има законното право да бъде в САЩ и че министерството на правосъдието трябва да премине през строг процес, преди да реши дали може да екстрадира Гюлен, особено в страна, където справедлив процес е изключително малко вероятен и има данни за мъчения срещу арестуваните.

Истинската работа на Турция е да се добере до дъното на нещата, за да разбере кой е ръководил опита за преврат и защо, продължава NYT. Но това изисква конспиративните теории да бъдат оставени настрана за сметка на безпристрастното събиране на факти.

Очакванията във Вашингтон са, че натискът заради Гюлен ще се засили и че това може да приближи Турция към Русия. Въпреки това американските представители казват, че турците са изказали личните си уверения, че ще продължат сътрудничеството в борбата срещу ИДИЛ. И засега тези уверения биват изпълнявани.

В дългосрочен план САЩ и НАТО имат по-труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми? Американските представители казват, че са започнали да проучват възможностите, включително дали няма да се наложи НАТО да реши какви да са последствията, засега неуточнени, за антидемократично поведение на даден свой член.

Дори споменаването на възможни действия на НАТО вероятно ще вбесят Ердоган. Но е трудно да видим как Турция може да остане доверен съюзник, ако приема принципи и практики, толкова различни от тези на Запада, или как страната може да гарантира собственото си продължително развитие и сигурност без НАТО като опора.

Всичко за Турция след опита за преврат - тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
СРОЧНАЯ НОВОСТЬ! Революция в Крыму! Войска восстали против путинских ФСБшников, идет полномасштабный бой!!http://perelaznews.blogspot.bg/2016/08/blog-post_2173.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
"Сдувшийся медведь": на Западе развенчивают миф о "военной мощи" Россииhttp://sprotyv.info/ru/news/kiev/sduvshiysya-medved-na-zapade-razvenchivayut-mif-o-voennoy-moshchi-rossii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
Russian secret base with nuclear weapons detected near Ukrainian borderhttp://112.international/conflict-in-eastern-ukraine/russian-secret-base-with-nuclear-weapons-detected-near-ukrainian-border-8164.htmlТАЗИ АГРЕСИЯ КАКВА Е ВЕ, БОЛЕН ПРОДАЖНИК!?????? УКРАЙНА НЕ Е РУСИЯ, УКРАЙНА Е САМОСТОЯТЛЕНА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ШУТИН ИСКА НОВИ ТЕРИТОРИИ, ТОВА В 21 ВЕК!!??? НЕЩО НЕ ВИ ДОБРЕ НЕКАДЪРНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/news/erdogan-peterburg-siria-turtzia-svali-rusci-samolet-potok-23566542?nt=13"Ердоган: С моя приятел Владимир ще открием нова страница."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
ей болен мозък... МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ, КАК ПРАВИШ АНАЛОГИИ В УКРАЙНА, ВЕ НАПЪЛНО НЕКАДЪРЕН ***????УКРАЙНА НЕ Е РУСИЯ, ЗАТОВА РУСИЯ СЕ РАЗПАДА, ТО НЯМА И РУСИЯ ФАКТИЧЕСКИ !!! УЖАС.. ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА 1758 ГОДИНА АНЕКСИРА КРИМ, КАТО ЧАСТ ОТ РУСИЯ.. ОТ КОГА ЗНАЕТЕ ЛИ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!???? А кога е ОСНОВАНА РУСИЯ И КОЛКО ГОДИНИ ИСТОРИЯ ИМА ЗНАЕТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ??? МАЗНИ И БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Сходен с турския сценарий:"Част от украинския елит започна подготовката на терористични атаки в страната. Целта е да се обвинят сепаратистите от Русия.Това е и повод да се ликвидират минските споразумения, а и да се ескалират бойните действия в зоната на т.нар. АТО. Украйна иска въвеждането на военно положение и отмяна на изборите, избухване на нова терористична вълна срещу всички опозиционни сили, а също вероятни народни вълнения и масови безредици на фона на ръста на социалното напрежение в страната, което през есента ще достигне до критичната си точка."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Вести от основен демократичен съюзник на САЩ: "Саудитска Арабия разреши на мъжете да ядат жените сиШЕЙХ АБДУЛ АЗИЗ: ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ СЪПРУГИТЕ СА ГОТОВИ ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА МЪЖЕТЕ СИ " :)))))) ... Седнали за демокрацията на Турция да се притесняват :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Популисти, всяква *** - Ердоган, Путин, Тръмп, Орбан..."====По същото време демокрацията в САЩ "/КРОСС/ Линдън Ларуш, бивш кандидат за президент на САЩ, през 80-те аргументирал, от гледна точка на физиката, неизбежен срив на фалшивата" икономика в САЩ........Той подчерта, че за разлика от безумието на Обама, който заявил на форума Г-20, че Съединените щати са единствената свръхдържава в света", бъдещето на планетата не е свързано с Европа или САЩ. САЩ всъщност е системен провал" и, като резултат, централните точки на света са в Китай и Русия. Отношенията между Русия и Китай в момента са от решаващо значение. С всеки изминал ден положението в САЩ става по-лошо. Републиканците не са спасение. В действителност, републиканците са станали аналог на Хитлер. Демократите също не са по-добро. Те нямат ядро, а просто си отиват с потока, те не са в състояние да се справят с проблема на Републиканската партия. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
"Новият антиамериканизъм на ТурцияСАЩ и НАТО имат труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми"====Третиране на хората като малки деца По-голямата част от рекламите, предназначени за масовия потребител, използва такава реч, аргументи, образи, понякога и детска интонация, че да се асоциира със слабост, все едно аудиторията е малко дете или умствено изостанал. Колкото повече някой се опитва да заблуди гледащия, толкова по-инфантилен е тонът на неговото послание. Защо? Ако някой се отнася към човек, както към дете на не повече от 12 години, то най-вероятно ще получи и реакцията на дете на не повече от 12 години. Тази реакция ще бъде лишена от критична оценка. " -Чомски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още