IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook вади „червени картони“ на бомбастичните заглавия

Нов алгоритъм ще помогне на мрежата да намали подвеждащата за потребителите информация

09:04 | 05.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа - Facebook, обяви, че ще наказва постингите и статиите с бомбастични заглавия. Компанията променя алгоритъма си и ще показва все по-рядко статии със сензационни заглавия, особено ако информацията в текста е подвеждаща, предава технологичният блог Engagement. 

За промяната съобщи самата социална мрежа, като тя вече е активирана в новинарския поток.  

Според основаната и ръководена от Марк Зукърбърг компания вече са избрани определени типове заглавия, които са определени от екипа като подвеждащи и писани с цел да накарат потребителя да кликне на тях. Това са заглавия от типа „Няма да повярвате кой се спъна и падна на червения килим“, "Бях шокиран, когато научих този лесен метод за отслабване" или заглавия, които са заблуждаващи за потребителя, като например „Ябълките всъщност са вредни за здравето Ви?“.

Служители на компанията са разработвали новия алгоритъм в продължение на няколко месеца. Той вече може да извършва задълбочен анализ на всяко заглавие, включително и на сайта, който го публикува. В този анализ влизат дори посещенията на сайта, откъде идват, как. По този начин се преценява кога даден сайт публикува сериозна информация, но по изключение е публикувал статия с подобно заглавие, или тенденциозно разчита на този стил.

С новата функция Facebook се надява да откаже повечето сайтове, които разчитат на социалната мрежа за своя трафик, целенасочено да подвеждат потребителите със заглавията. Това донякъде е порочен кръг, защото стремежът се появи с увеличаването на популярността на Facebook.

Когато все повече сайтове започнаха да се борят за вниманието на потребителите, се оказа, че бомбастичните и неточни заглавия са много харесвани.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
barbaron
преди 7 години
Следващ етап: елиминиране на троловете :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още