IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямска държава е пленила до 3000 бежанци

Според UNHCR от тях досега са убити 12 пленници

12:23 | 05.08.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борци на радикалната ислямска групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ) за пленили в Ирак до 3 000 бежанци. Информацията е на организацията за бежанците на ООН (UNHCR), като според нея досега са били убити 12 пленници.

„Върховният комисариат получи съобщения, че на 4 август бойци от ИДИЛ са пленили до 3 000 вътрешно разселени жители на села в окръг Хауиджа, в провинция Киркук, бягащи към град Киркук. Дванадесет от тях са били убити в плен", се казва в съобщението на комисариата, цитирано от Ройтерс.

Още в четвъртък иракски източници заявиха, че 100 до 200 бойци на ИДИЛ са пленили около 1 900 цивилни граждани. 

В момента Съединените щати ръководят военна коалиция срещу ИДИЛ в Ирак. През 2014 г. организацията успя да завладее големи площи от територията на Ирак и Сирия. В Ирак бойците се сблъскват с малко опозиция от силите за сигурност. В завладените от тях райони членовете на ИДИЛ провъзгласяват за халифат и извършват зверства срещу цивилното население. Към днешна дата от родината си са избягали около 3,4 милиона иракчани. Към 2009 г. населението на страната бе 28 млн. души.

През последните месеци обаче ИДИЛ загуби голяма част от територията заради успешните въздушни удари на водената от САЩ военна коалиция и наземната офанзива. Последният иракски град в ръцете на терористите е Мосул, а в Сирия - Рака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Това е Pax Americana ала Обама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
UNHCR в момента се ръководи от саудитска арабия, най-големия спонсор на Ислямска Държава. Значи UNHCR се жалват за вредите, които те самите са нанесли. Е това ако не е шизофрения, то нищо не е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"В момента Съединените щати ръководят военна коалиция срещу ИДИЛ в Ирак."Очертават се години на "тежки" битки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още