IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия задържа 6-ма, заподозрени в подготовка на ракетен удар срещу Сингапур

Издирват се и други радикализирани лица, част от по-широка мрежа, инструктирана от "Ислямска държава"

19:05 | 06.08.16 г. 1
<p>
	Анализатори оценяват потенциала за жертви за висок в зависимост от плановете на нападателите за мястото на удара. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Анализатори оценяват потенциала за жертви за висок в зависимост от плановете на нападателите за мястото на удара. Снимка: архив, Ройтерс

Полицията в Индонезия арестува шестима мъже, заподозрени в планиране на ракетно нападение над Сингапур от близък остров, и откри скривалище, в което те са складирали материали за производство на бомби, съобщава Ройтерс.

Говорителят на полицията в страната Бой Рафли Амар обяви, че се търсят и останалите членове на група, която се смята, че е част от по-широка мрежа, инструктирана от терористичната групировка “Ислямска държава” да започне атаки в Югоизточна Азия.

Сингапур призова за повишена бдителност един ден, след като заподозрените са били обкръжени от полицията. В тази връзка градът-държава планира да затегне защитата на входните си пунктове.

Шестимата са задържани вчера (5 август) при внезапна проверка на о. Батам на около 15 км южно от Сингапур. Оттам мъжете са планирали да изстрелват ракети към мегаполиса.

“Не са конфискувани сложни оръжия, само бомбени материали за производство", казва Амар. Запитан дали първоначалното разследване насочва и към други подобни групировки, той потвърждава, че такива се издирват.

Министърът на вътрешните работи на Сингапур посочва, че задържаните са имали планове да ударят Марина Бей – популярно място за развлечение с крайбрежна алея, гигантско виенско колело и ефектен казино комплекс. Всяка година в района се провежда и състезание от Formula 1.

"Това показва как нашите врагове мислят за различни начини да ни атакуват. Терористите ще се стремят да преминат през нашите гранични пунктове и ще се опитват да осъществяват атаки още от границата. Трябва да бъдем изключително бдителни”, коментира министърът К. Шанмугам в пост във Facebook.

О. Батам е свързан със Сингапур чрез фериботи. Морските курорти и голф игрищата на острова са популярна дестинация за почивните дни на сингапурските жители.

Властите са идентифицирали лидера на задържаната група – 31-годишният Гигих Рахмат Дева, работник във фабрика от яванския град Соло. Соло се свързва с няколко предишни нападения от ислямистки бунтовници в Индонезия.

Заподозрените се смята, че са имали директна връзка с Бахрун Наим - индонезиец, живял в Соло, за който в момента се предполага, че се бие за “Ислямска държава” в Сирия.

Индонезийските следователи смятат, че Наим е един от мозъците зад една атака през януари в столицата Джакарта, при която загинаха 8 души, включително и четирима от нападателите.

В блог пост след координираните стрелби и самоубийствените атентати в Париж от края на миналата година Наим призова индонезийската си публика да се проучи планирането и подготовката на джихадистките нападения във френската столица, за да организират други атаки у дома.

В момента полицията проучва с какви материали са разполагали арестуваните, за да преценят дали наистина е имало вероятност за ракетно нападение. Иззети са и други оръжия, включително стрели, огнестрелни оръжия и пистолети.

Мултикултурен Сингапур е установен търговски, банков и туристически хъб, дом на множество западни имигранти. В мегаполиса досега не се е случвала терористична атака от ислямски екстремисти. Властите разкриха заговор за взривяване на няколко посолства скоро след атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Сингапурски военен беше обвинен в заговор за катастрофата на отвлечен самолет от летището на града през 2002 г.

Премиерът на Сингапур предупреди тази седмица, че мегаполисът е цел на “Ислямска държава” заради космополитния си и открит живот, въпреки че не участва в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу терористичната организация в Близкия изток.

Някои анализетори се съмняват в това доколко ракетно нападение над Сингапур е осъществимо. Потенциалът за жертви обаче се оценява като висок, в зависимост от това къде са планирали да ударят нападателите.

Ако планът за изстрелване на ракета срещу Сингапур се потвърди, това би означавало, че бунтовниците в Югоизточна Азия подготвят много по-сложни атаки от тези от последните месеци. В Индонезия – страната с най-многобройно мюсюлманско население в света, често има терористични нападения от ислямски екстремисти, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"В момента полицията проучва с какви материали са разполагали арестуваните, за да преценят дали наистина е имало вероятност за ракетно нападение. Иззети са и други оръжия, включително стрели, огнестрелни оръжия и пистолети."Ракетите балистични ли са щели да бъдат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още