IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ може да е в капан на слаб растеж, твърди банкер от Фед

Джеръми Пауъл не бърза да вдига лихвените проценти, защитавайки „много постепенен“ темп на повишения

18:05 | 08.08.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Има нарастващ риск американската икономика да се окаже в капан на продължителен период на слаб растеж, който изисква по-ниски лихвени проценти от очакваните преди, заяви един от водещите централни банкери в САЩ.

Джеръми Пауъл, член на Управителният съвет на Федералния резерв на САЩ (Фед), казва за Financial Times, че не бърза да вдига лихвените проценти, защитавайки „много постепенен“ темп на повишения. В същото време той предупреди, че перспективите пред САЩ все още са ограничени от глобалните рискове.

„Предвид инфлацията, която е под целевата, смятам, че можем да бъдем търпеливи“, каза той.

През четирите си години като част от Фед Пауъл си спечели репутацията на гуверньора на пазарите във Фед. При срещата си с FT обаче той изглежда толкова силно заинтересован от перспективите пред американския растеж, колкото и от потенциала за пазарни пречки и трудности.

Икономисти, водени от бившия финансов министър Лари Самърс, представят отрезвяващата теория, че САЩ може да са затънали в т.нар. трайна стагнация – капан на муден икономически растеж и потиснати лихвени проценти.

За известно време Фед се противопоставяше на тази мрачна прогноза. Пауъл обаче, здравомислещ центрист във Федералната комисия за отворения пазар, изглежда все по-силно вярва в тази възможност макар да казва, че трайната стагнация не е „основното“ му очакване.

„Тревогите ми са по-силни от преди“, каза той. „Вероятността за ера на по-слаб растеж, по-нисък потенциален растеж, за по-дълго време – това ме тревожи повече от преди“.

За да се постигнат икономическите прогнози за растеж, лихвените проценти на Фед ще „трябва да са по-ниски, отколкото мислех“, добавя той.

Едно от отраженията на застоя е постепенният спад на оценките на централните банкери за дългосрочните основни лихвени проценти.

„Не мисля, че този процес е приключил“, каза Пауъл. „Медианната оценка на комисията е 3% за дългосрочния основен лихвен процент. Според мен може да е и по-нисък“.

Според Пауъл американската икономика „в момента не е изпълнена с рискове“.

Той обаче добавя: „Проблемът е, че ако погледнете света, има много рискове, които могат да ни засегнат. Затова американската икономика вероятно е доста близко до модела си от последните седем години, но рисковете за нас от глобалната икономика са в неблагоприятна посока“.

Според него е трудно лихвените проценти да бъдат повишени „в свят, където всеки друг ги намалява и търсенето навсякъде е слабо“.

„Очакванията за повишаване на лихвените проценти е оскъпило долара от 2014 г. насам, което ограничава растежа“, допълва той.

За да подкрепи увеличаване на лихвените проценти, Пауъл казва, че иска да види силен растеж при заетостта и търсенето, инфлацията по-близка до 2% и липсата на очевидни „глобални рискове“.

На въпрос дали тези предпоставки могат да се случат преди срещата на Фед през септември, когато евентуално се очаква ново повишение на лихвените проценти, Пауъл отговаря: „Искам най-вече да видя два много добри доклада за заетостта. Оттам нататък са дебати. Не бих удрял по масата, твърдейки, че наистина трябва да вдигнем лихвените проценти“.

Повече за паричната политика на Фед можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Баце, стига бе.Нали тествата върху Япониа, първо....дА ТИ КАЖЕМ ЩО НЕ ВИ РАБОТИ У МОМЕНТА, А? Отивам у мойта банка. там оферти,оферти.......че застраховка живот за ено левче, че увеличаване на покритието в пъти ако внасям 2-3 хилки за 6 месеца, ени чудеса, ени умотворениа! И се обиждат, кат им кажеш, че не са БАНКА, а просто си държиш парите там, че ако са ти у къщи - ше ти ги откраднат. Та така: банките не са банки, бизнеса е на принципа на казино и пичелат само играчите с пълни възможности за изнудване и ликвидиране на конкуренциата. Ше се светнеш, че ПИЧЕЛИВШИТЕ сте твърде малко и играта ше е друга скоро. Най-ше се цени базуката у ръката, а сделките, офертите и банкерското царство - ше помръкне. Поне за ено 20 години. И ДА, САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ. ОТ СУПЕРТАРИКАТЛЪК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
И понеже съм добър човечец - ето ти една графика да видиш през 2008-*** какво е ставало с Дау ДжоЙнс...http://***.tradingeconomics.com/united-states/stock-marketП.С. Обаждай ми се - мога да ти помогна - като ти дават задача с повишена трудност, т.е. всичко, извън ежедневното, скучно плюене по Путин. В смисъл, като постваш финансови и икономически дълбокомъдрия, да не се излагаш като кифла на витрина...все пак малко демонстрация на ИнтИлект няма да е излишна...а може и да ти вдигнат мизата като те видят къв талант си станал, кой знае...:):):):):):):):):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Абе изобщо не се е разминала... ---------------------------------------------------ако искат Сашови могат да заповядат на ринга, сега ше има drills в китайско море на Русия и Китай ако се наложи Китай ше дойде и до Украйна нема ядове ..... само да не им замине такивата таковата на Сашш от плесници ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
"Дау ДжоЙнс"ХхххахахахаахахахахахахахаНе, това не е "джойнт", баце... Не всичко на тоя свят се пуши...:):):):):):):):)Та Dow Jones / умирам да ми обясниш какво значи това, плиййййййз/2008 година беше 11 000В момента е 18500 - исторически високи ниваТея работи написани ли ти ги дават, или изискват да ровиш в Google? Щот еваси кви о.л.и.гофрени ше са, ако те задължават сам да си търсиш материалите....ДоларЪТ / пълен определителен член когато съществителното от мъжки род е подлог в изречението / не е евтин спрямо всички валути - напр спрямо новозеландския долар е в момента на исторически ниски нива. Спрямо йената за последните 5 месеца е изгубил над 30%. Ше ни светнеш ли нас, простосмъртните какво значи "сейф хевън"...Ама без да ползваш Google Translate, нито "Обади се на приятел"....ХахахахахахахахаххахахахахахаахахахахахахаРазбираме ти изблиците на ЕнтелЕгентност. Ти просто къртиш мивки:):):):):):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
КАКВИ НЕЩА КЪЛНЕШ ТИ ВЕ ???? БОЛЕН НЕКАДЪРНИК ... ТОВА КАКВО Е :https://***.youtube.com/watch?v=kBj67Q_0adw&feature=shareРуски журналист :Вие въобще разбирате ли , че ние руснаците сме нищожни ? "Антон Красовски, руски журналист , разкритикува руската пропаганда . Осъди агресията на Русия към Украйна и лъжливата подла пропаганда към нея .При това той заяви , че повечето доброволци , които отиват да воюват за псевдорепубликите , произлизат от най - бедните градове на Русия, с голяма престъпност и наркомания ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Обърка им се сценария...разминаха се с войната , дето щеше да им оправи тотото...една хубава война Украйна срещу Русия с турско участие и още по добре и европейско...направо дюшеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
ДА,НО ПАК СИ ОБЪРКАН, ДОЛАРА НЕ Е ЕВТИН В МОМЕНТА КЪМ НИТО ЕДНА ВАЛУТА !! А ДАУ ДЖОЙНС Е НА ПО ВИСОКИ НИВА... СЕДИ СИ НА НИВАТА ОТ 2008 ГОДИНА НЯКЪДЕ, ДОЛАРА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА СЕЙФ ХЕВЪН, А ВСИЧКИ ДРУГИ СА РИСКОВИ, КАТО СЕ ЯВИ РИСКОВ АПЕТИТ И ТОГАВА МОЖЕ И ДА ПАДНЕ.. УЖАС.. КОЛКО СТЕ ОБЪРКАНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Капана вече щрака. Не могат хем индустрията да задоволят с евтин долар, хем ***-а да купува с него.Затова ще се опитат да минат по тънката линия на купонната система, което с и е политически рисков бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
вси4ки от фед играете в един филм режисиран от вас самите бля бля 4акате момента за да щракнете капана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още