IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите стават още по-богати. Милиардерите и общото им състояние чупят рекорди

Броят им е нараснал до 2473, а благосъстоянието им достига 7,7 трлн. долара

17:23 | 08.08.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки икономическите и пазарни сътресения през миналата година една група изглежда се справя доста добре - тази на милиардерите.

Общото благосъстояние на милиардерите в света (определени като индивиди с нетно богатство на стойност 1 млрд. долара или повече) е нараснало с 5,4% до рекордните 7,7 трлн. долара, сочат данни от редовното проучване на Wealth-X. За сравнение, брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е около 17 трлн. долара.

Същевременно броят на милиардерите в света е нараснал с 6,4% до 2473 през 2015 г.

Милиардерите са контролирали 3,9% от общото богатство на домакинствата в глобален план през миналата година, което представлява лек спад спрямо дела от 4% през 2014 г., изчисляват от Wealth-X, консултантска компания, която използва публични данни и собствени проучвания, за да следи състоянието на свръхбогаташите.

Разпределение на богатството на милиардерите

"Богатството помага да се трупа още богатство", коментира пред Wall Street Journal Дейвид Баркс, директор "Проучвания" в Wealth-X.

Европа, Близкият изток и Африка остават регионът с най-голям брой милиардери (1013), а на второ място са Северна и Южна Америка със 782 милиардери. Очаква се обаче Азиатско-тихоокеанският регион да изпревари Америките, прогнозира Баркс. В Азиатско-тихоокеанския регион, където има общо 678 милиардери, през миналата година са се появили четири пъти повече свръхбогаташи от Америките.

Северна и Южна Америка обаче засенчват Европа, Близкия изток и Африка по обща стойност на богатството на милиардерите, което възлиза на 3 трлн. долара спрямо 2,8 трлн. долара съответно.

Интересна тенденция е, че все повече млади наследници стават милиардери. Тези с частично наследено състояние продължават да бъдат най-бързо растящата група, като броят им се е увеличил с 29,9% на годишна база.

Повечето милиардери обаче сами са натрупали богатството си, сочи проучването. 87% от новите богаташи са постигнали това самостоятелно през 2015 г. - повече от дела от 81% през 2014 г.

Финансовият сектор остава този, в който най-често се натрупва първият милиард,но броят на богаташите в него намалява с 5,5% през миналата година, а общото им богатство се свива с 6,6%.

Увеличава се разликата на полова основа. От общо 148 нови милиардери през миналата година 140 са мъже. Така само 294 от всички милиардери са жени, а 2179 са мъже. 

С увеличаването на милиардерите нараства и желанието им за благотворителност. С филантропия са се занимавали над 56% от всички милиардери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
Най ме кефи: "С увеличаването на милиардерите нараства и желанието им за благотворителност. С филантропия са се занимавали над 56% от всички милиардери." Колкото и да филантропстват се тая, много повече са нуждаещите се. Не че всички нуждаещи са жертви, много от тях сами са си виновни (или родителите им, по-правилно родилите ги).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Не всички български инж. са некадърници или пък чуждопоклонници."Вярно е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Да ще стане, то така се става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Не всички български инж. са некадърници или пък чуждопоклонници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
я не ми говори така да не го бодна и на тебе и на ммайка ти в устната кухина ..... че ше плачете за още ..... деева и племето отровно деева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Ами трупат , щото такива като тебе утре и *** няма да могат да си купят !Ах , Калашников , Калашников !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Икономиката запада а милиардерите стават все по богати, как тези хора трупат богатство - от социалните помощи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 27
DutyFree
преди 7 години
ЩО КЪЛНЕШ, ВЕ БОЛЕН ППЕДАЛ???? А НАПЪЛНО ПРАЗНО СЪЩЕСТВО!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още