IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови главоболия за Volkswagen в САЩ

Властите уличиха още един дизелов двигател - 3,0-литровия V6 мотор

14:30 | 09.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen</em></p>

Снимка: Volkswagen

Властите в САЩ са открили забранени компютърни програми при автомобилите на Volkswagen, Audi и Porsche, оборудвани с 3,0-литров дизелов V6 двигател. Това съобщава изданието Bild am Sontag, което се позовава на свои източници.

Според информацията с незаконното програмно обезпечение са оборудвани автомобилите Volkswagen Touareg, Audi Q7 и Porsche Cayenne. Проверката е показала, че техният 3,0-литров дизел разполага със софтуер, който 22 минути след стартирането на мотора изключва системата за контрол на вредните емисии. По правило проверката на агрегатите продължава точно 20 минути.

Volkswagen AG вече бе уличен, че по подобен начин е манипулирал 2,0-литровия си дизелов мотор и така е прикривал, че не отговаря на нивата вредни емисии, задължителни за САЩ. Това доведе до избухването на скандал, наречен „Дизелгейт”, който до момента струва на германския концерн около 15,3 млрд. долара. Тази сума обаче тепърва ще расте.

От една от замесените в новия скандал компании – Audi, отказаха да коментират информацията за нов нередовен дизелов двигател, като обявиха, че в момента преговарят с властите в САЩ за търсене на начини на решаване на този проблем. Засега няма и официално изявление на агенцията по околна среда в САЩ.

Междувременно стана ясно, че Volkswagen трябва да плати в Италия глоба от 5 млн. евро. В случая става дума за продажба на коли на италианския пазар от 2009 г. насам, които са получили сертификати само благодарение на софтуерната измама, съобщи в понеделник италианската комисия за опазване на околната среда в Рим.

Органът оценява прегрешението на Volkswagen като тежко нарушение на професионалните стандарти. В страната са били продадени около 650 000 засегнати от скандала коли.


Още по темата - в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още