IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Холивуд - успех, на борсата - провал

Защо инвеститорите продължават да наказват Walt Disney Co.

11:48 | 10.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Боб Айгър, главен изпълнителен директор на Walt Disney Co. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Боб Айгър, главен изпълнителен директор на Walt Disney Co. Снимка: Ройтерс

Това трябваше да е голямото лято на Walt Disney Co. с кинохитове като „Капитан Америка“ и „Книга за джунглата“ и с откриването на първия Disneyland с Китай. Но се случи друго – кабелният бизнес остава слаб, както показват последните финансови данни. След смъртоносната атака от алигатор над малко детенце в увеселителен парк експерти предупредиха и за възможни щети за имиджа. На борсата пък компанията отдавна не се представя добре. Как е възможно да имаме такива паралелни различния – на Wall Street и в Холивуд?

Disney описва своите паркове като „най-щастливите места на света“. На 14 юни обаче в такъв парк във Флорида се случи ужасна трагедия – алигатор нападна 2-годишно момче на брега на съоръжение на компанията в Орландо и го повлече във водата. Вследствие на атаката детето загина. „Всички тук сме съсипани от този трагичен инцидент“, пише Disney в свое становище. Алигаторите са разпространени във Флорида, но много рядко нападат хора.

Плажът, на който си е играело детето и който е принадлежал на хотел, свързан с парковете на компанията, не е бил предназначен за къпане. Това се показва ясно и от табелите „Плуването забранено“. Но въпреки това Disney бе остро критикувана за това, че не е поставила огради. Междувременно компанията обяви, че ще изгради стена на мястото.

Семейството на детето вече обяви, че няма да съди Disney за инцидента. Но въпреки това компанията понесе сериозни щети. „Мисля, че в дългосрочен план ще има щети за бранда“, казва Карън Креймър от маркетинг компанията K2 Brand Consulting, цитирана от New York Daily News. Креймър не счита, че трагедията ще се отрази веднага на финансовите резултати, но ще отнеме време, докато имиджът на считаните за „семеен рай“ паркове се възстанови. 

И без този инцидент представянето на Disney на борсата е почти трагедия. Въпреки че огромният успех на последния филм от серията Star Wars (Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда) от началото на годината гарантира рекордна печалба и направи компанията най-силната марка в света, акциите не се харесват от вложителите. За последната година цената на книжата падна с 13,5 на сто, а за последните три месеца спадът е от 9 на сто, изчислява DPA.

Причината е преди всичко в подразделението за кабелна телевизия, в което влиза изпадналият в криза спортен канал ESPN. Дори и изненадващо силните финансови резултати, които Disney представи след края на борсовата сесия, не успяват да задоволят инвеститорите. При това компанията успява да повиши приходите и печалбата си благодарение на успешни филми като „Капитан Америка 3“.

В периода между април и юни приходите скачат с 9% на годишна база до 14,2 млрд. долара. Печалбата се повишава с 5% до 2,6 млрд. долара. Въпреки това в следборсовата сесия цената на акциите пое надолу. Защото най-важният източник на приходите не е бизнесът в Холивуд, а широкото медийно поделение с флагман ABC, няколко канала Disney и спортният ESPN.

Тук проблемите са отдавна, а в изминалото тримесечие броят на абонатите отново спада.

ESPN е загубил през изминалата година 3,7 млн. абоната по данни на Nielsen и сега достига до около 88,8 млн. домакинства. В данните влизат и абонати на стрийминг услугите, като Sling TV на Dish Network Corp. и PlayStation Vue на Sony Corp.

Свиването на броя на абонатите и многото млади хора, които никога не са били клиенти на кабелна телевизия, тревожат най-много инвеститорите. ESPN е считана за дойната крава за Disney. Тя е най-скъпият американски кабелен канал по данни на SNL Kagan, като изисква от кабелните и сателитните компании, които я излъчват, средно по 7,21 долара на месец.

И тъй като Disney едва ли ще е в състояние да изкарва редовно хитове като „Капитан Америка“ или „Междузвездни войни“, фокусът е преди всичко върху страдащия телевизионен бизнес.

В опит да промени това Walt Disney Co. заяви, че ще придобие за 1 млрд. долара 33% дял в BAMTech, услугата за стрийминг, която бе създадена от американската Бейзболна лига.

Като част от сделката по-късно през годината ESPN ще стартира нова дигитална услуга, различна от традиционната кабелна услуга. В нея ще се излъчват професионален бейзбол и хокей, както и колежански баскетбол и футбол. 

Още за финансовите резултати на Disney можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Явно не са подкрепили никой кандидат за президент, затуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още