IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е осуетила два опита за диверсия на украинското разузнаване в Крим

Според Москва украинските специални сили са планирали атаки, насочени към критичната инфраструктура, Киев отрича

21:05 | 10.08.16 г. 5
Русия е осуетила два опита за диверсия на украинското разузнаване в Крим

Русия обяви, че е осуетила два въоръжени опита на украинци да навлязат в Крим. Страната е пресякла и украинска шпионска мрежа на полуострова, предава Ройтерс.

Киев по-късно отхвърли информацията и я определи като “фалшива”, допълва агенцията. Украинското министерство на отбраната заяви, че руските специални служби се опитват да оправдаят "актове на агресия" и преразпределението на военни единици за Крим.

"Представители на руските специални служби се опитват да отклонят вниманието на местното население и на международната общност от престъпни действия за трансформиране на полуострова в изолирана военна база", коментира говорител на украинското военно разузнаване.

Твърденията на службите за сигурност на Русия следват засилването на руската военна дейност в северната част на Крим и на сраженията в размирните източни области на Украйна.

Ако руското съобщение се окаже истина, това ще е най-сериозната ескалация на напрежението между Киев и Москва, след като Кремъл анексира Крим през 2014 г., отбелязва информационната агенция.

САЩ и Европейският съюз (ЕС) въведоха санкции срещу Русия заради анексията. Москва обаче даде да се разбере, че няма намерение да върне полуострова обратно на Украйна и засили военното си присъствие в региона.

Според Русия украинските специални сили са планирали атаки, насочени към критичната инфраструктура. Един от служителите на руските специални сили и още един войник са били убити при сблъсъците, които са се случили в края на миналата седмица, уточнява Москва.

"Целта на тази подривна дейност и терористични актове е да се дестабилизира социално-политическата ситуация в региона в навечерието на подготовката и провеждането на избори", коментират от руските специални служби. Той говори за широките парламентарни избори в Русия, които ще се проведат следващия месец.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин коментира, че нова среща за мирния процес в Украйна е безсмислена заради задържането на украински диверсанти, предава руската информационна агенция ТАСС. Путин направи изявлението след среща с арменския му колега Серж Саркисян, съобщава БТА.

Информацията за предотвратената дейност на украински диверсанти в Крим наистина е много тревожна, нашите спецслужби са предотвратили проникване на територията на Крим на диверсионно-разузнавателна група на украинското министерство на отбраната, коментира Путин на пресконференция след срещата със Саркисян.

Украйна играе опасна игра, отбелязва Путин, цитиран от Ройтерс. Той определя като “глупав и престъпен” опита за диверсия на Украйна в Крим, чиято цел според него е да се отвлече вниманието от вътрешноукраинските проблеми.
Русия ще направи всичко възможно да гарантира сигурността на гражданите и инфраструктурата на Крим, допълва президентът на Русия, като обещава да не оставя без внимание убийството на двама руски военни при предотвратяването на диверсията.

Според Путин Украйна преминава към терор. Мисля, че за всички вече е очевидно, че властите в Киев не търсят начини за решаване на проблемите чрез преговори, а се насочват към терора, което е много тревожно, смята той
Той подчертава, че разчита на САЩ да повлияят на Киев, ако са заинтересовани от решаването на украинския въпрос, и призовава САЩ и Европа да предприемат конкретни стъпки за променяне на поведението на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Виц на деня: безмитния вожд мислел. Ха Ха Ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
Все си мисля, че бизнеса на МАЖОРИТАРЯ ВИ ЗАВИСИ ПОВЕЧЕ ОТ РУСИЯ, ОТКОЛКОТО ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЪС ОХРАНИТЕЛЯ НА ТИЯ НАЧЕЛО. АБСОЛЮТНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА С МНОГО МУТРИ И ОЛИГАРСИ. КРАЛИ И УБИВАЛИ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ!! !!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
DutyFree
преди 7 години
не трябва да Ви има, не да оставяте, такива престъпници да пишат !!!! смях .... до сълзи !!!! СТАТУКВОВА МЕДИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 19
DutyFree
преди 7 години
МАЛКО ТРИБУНА НА ЧЕРВЕН НИХИЛИСТИ СТЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ, *** НЕКАДЪРНИЦИ !!! ТОЯ МОЖЕ ЛИ ДА ПРОПОВЯДВА ЗАКЛИНАНИЯ, ЗАПЛАХИ ЗА УБИЙСТВО, ЗАПЛАХИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ?????ТАКАВА МЕДИЯ Е СУПЕР НЕАДЕКВАТНА, И НЕКАДЪРНА ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ПУБЛИКУВАТЕ НАД ПОЛОВИНАТА ПРОПАГАНДА НА ШУТИН... НЕ ВИ Е СРАМ. НЯМАТЕ И ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА В НИЩО, КАМО ЛИ В РЕДАКЦИОННАТА ВИ ПОЛИТИКА!!! КАКЪВ МОРАЛ И КАКВИ ИНДИВИДИ ВИЕ, СТЕ СИ ОСТАВИЛИ И ПОДДЪРЖАТЕ, ЧЕРВЕНИ ТРУПОВЕ И ЗАРАЗЕНИ ОТ ЧУМА ЛИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
да ги претрепат ве ко толкоз, май треаше да се отцепи Украйна наполовина да не влизат пазвантите да праат бели ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още