IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Варна очаква 20% ръст на пътниците тази година

Това би бил най-добрият резултат за варненското летище за последните 10 години

12:09 | 11.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Летище Варна</em></p>

Снимка: Летище Варна

За 2016 година очакваме 20 процента ръст на пътниците на летището във Варна, съобщи главният изпълнителен директор на оператора на морските летища във Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, Улрих Хеппе, цитиран от БТА.

Той заяви, че това е най-добрият резултат за варненското летище за последните 10 години. При полските туристи ръстът е 89 процента и това е почти двойно в сравнение с миналата година, когато те са били около 42 000. Хеппе уточни, че данните са към 8 август.

Летището регистрира много добър ръст и на пътниците от германския пазар - 44 процента до момента. Ръстът на туристите от Великобритания е 18 на сто. Много добра е ситуацията и с туристите от Русия, те ходят повече в Бургас и там ръстът е по-висок в сравнение с Варна, където руснаците са с малко повече спрямо 2015 година, посочи Хеппе.

Изпълнителният директор на летище "Варна" Димитър Костадинов пък коментира, че разпределението на работата на летището е направена оптимално, така че големият ръст на пътниците не тежи на летищната инфраструктура и не затруднява обслужването. По думите му в 29-тата седмица на годината, която бе през юли, са обработени рекорден брой полети - 684 излитащи и кацащи.

На летището във Варна днес бе посрещнат едномилионният пътник за тази година. Това е Михал Масне от Полша, който пристигна във Варна с полет от Катовице.

Миналата година през летището във Варна преминаха над 1,398 млн. пътници по 89 дестинации на 39 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vezna
преди 7 години
От както има нов терминал и нов мениджмънт, летището се представя все по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още