IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена

Изправени сме пред много сериозна криза в отношенията между ЕС и Турция и България може да бъде "наводнена" от бежанци, смята премиерът

09:06 | 12.08.16 г. 45
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Решението за АЕЦ "Белене" е реализацията й като частен проект - с различни варианти за дял на България - минимално участие, "златна" акция или друго. Това заяви в ефира на Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов.

Проектът ще бъде разработен от Агенцията за приватизация и ако е жизнеспособен - частни инвеститори ще дойдат и ще го реализират, смята още премиерът. Хипотезата вече не е дали ни трябва АЕЦ "Белене", а какво да направим с реакторите, които Арбитражният съд присъди да платим, посочи той.

Борисов припомни, че освен сумата от 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора за Белене, България ежедневно плаща лихва в размер на 167 хил. евро. До този момент в проекта за втора ядрена централа страната е вложила към 3 млрд. лева.

"Цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 година", каза Борисов. За него хипотеза трябва ли ни нова централа вече не съществува, а тя трябва да се строи "по някакъв начин".

В момента има много "сложни неща", които трябва да бъдат решавани, затова и президентската кампания е много далечна за премиера. Той коментира, че президентската институция не може да вземе нито едно от тези решения при сегашните й правомощия.

"Неприятно като усещане" нарече Борисов случая с връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк в Турция. Според премиера в МВР са действали на ръба на закона с екстрадирането на турския бизнесмен, но вярва, че в министерството са действали правилно.

Решението е било взето от институциите и то трябва да бъде уважено, каза още премиерът.

От началото на годината България е върнала 25 хил. души без документи, пристигащи от Турция, допълни още премиерът. При аналогия с осемте турски пилоти, които потърсиха закрила в Гърция след опита за преврат, ситуацията е много различна, смята Борисов. Тези военни действително са пряко замесени с опита за преврат, но са имали редовни документи и това е дало възможността на гръцката страна да не ги върне в Турция, макар и да е било изпратено искане за това.

Гръцкият съд осъди турските военни за незаконно влизане в страната и все още не е разгледал молбата им за убежище. Атина не е отговорила на искането на Турция тези военни да им бъдат предадени.

Бойко Борисов беше категоричен още, че не трябва да се допуска мигрантската вълна да влиза у нас. Въпреки оградата и работата на военните и граничните власти, имаме много дълга сухопътна и морска граница с Турция. В същото време Македония и Сърбия са се "оградили" и пристигащите у нас няма накъде да се "оттичат", каза още Борисов.

Според него сме изправени пред много сериозна криза между ЕС и Турция и припомни, че исторически Османската империя "обикновено стига до Австрия, там Западът ги спира и жертва стават Балканите".

Борисов уточни, че ако Турция бъде обявена за "несигурна държава" от европейските власти, то мигрантите, задържани в европейските държави, ще бъдат връщани в първите сигурни държави по пътя на бежанците - България и Гърция. Заради засиления граничен контрол в Европа, заплахите на Ердоган, че ще "залее Европа с бежанци" бяха изтълкувани от премиера, че България ще бъде "залята" с бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Така-а,мили уФФФъсе!Учете се,как се краде мащабно,а не както вас,кокошкарски!Нали за това си избирате така бурно по време на избори крадците,мащабните.Напоследък вече се оформят и като терминатори - усилено заличават и Територита и Стадото.Сега ще се "спасява" АЕЦ "Белене"(което навремето,неотдавна згробиха по височайши заповеди,дошли с демоНокРадичния западен вятър),ПО СЪЩАТА МЕТОДИКА,ПО КОЯТО БЕШЕ "СПАСЕНА" КТБ,ЗА КОЯТО ВСИЧКО Е ПОКРИТО С ГРЪМКА ТИШИНА!!!...А след време Стадото ще бъде призовано,в познатия вече апокалиптично-хленчещ тон,да "спасява",следващта бездънна яма за кражба!!!Юруш,Стадо-о-о!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Ти наистина ли си мислиш, че ядрен реактор може ей така се продаде и монтира на друго място , а не там за където е направен? Нима мислиш , че това може да стане? Значи си пълен невежа щото това не е пералня да я преместиш от вас в съседа, а ядрен реактор с параметри и данни които са за конкретното място. Ако някой го купи ще трябва да е без пари да се преокомплектова. Нима мислиш иранците за ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Ти наистина ли си мислиш, че ядрен реактор може ей така се продаде и монтира на друго място , а не там за където е направен? Нима мислиш , че това може да стане? Значи си пълен невежа щото това не е пералня да я преместиш от вас в съседа, а ядрен реактор с параметри и данни които са за конкретното място. Ако някой го купи ще трябва да е без пари да се преокомплектова. Нима мислиш иранците за ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
Време е прокуратурата да потърси отговорност на виновните за този грабеж и разхищение. Те се знаят кои са големите шлемаджии, от една партия бяха, сега се "преструктурираха" за да замитат следите и да търсят нови схеми, ама не минава вече номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Колко ти се иска да е цената на теб е едно, колко ми се иска да е цената на мен като инвеститор е съвсем друго нещо.Защо да си хабя времето, усилията и парите да правя нещо, от което ще печели само и единствено този, на когото продавам електроенергия?Нямам ли пълна възвръщаемост на инвестицията за под 8 години въобще не се захващам. Ако искаш пробвай ти. Може даже да се опиташ и да отвориш очите на инвеститори, които познаваш да видим дали ще мислят като теб или техните цифри доста ще се различават от твоите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
А не знам дали си запознат но заради либерализацията и въвеждането на енергийна борса цените на ел.енергията паднаха драстично за промишлените абонати. Преди 2 месеца помогнах на един промишлен клиент да свали цената си от 160 лв. за мегават на 90 лв. за мегават чрез енергиен посредник. Сега през няколко дена от EVN ми пращат ценови предложения за по 82 лв. на мегаватчас за южна България.Скоро това ще се случи и за битовите абонати и ВЕИ-тата няма да са толкова печеливши и невероятно привлекателни. Затова и едни тъмни сили (не без участието на Русия и руските слуги) се опитват да закопаят НЕК за поне 30-40 години с огромни финансови тежести и въобще не става въпрос само за схемата с АЕЦ Белене та да не може това финансово облекчение да стигне до битовите потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Струва ми се че преувеличаваш.Аз самият имам разработени детайлно 2 лични ВЕИ проекта (единият за ФВ а другият за ветрогенератор). Член съм и във форум на хора със съществуващи ВЕИ инсталации. България е умерено топла страна но не чак толкова, че ФВ да са на кой знае каква печалба. Ветрогенераторите са добро решение само в някои точки, където има целогодишно силни ветрови потоци. Знам за поне няколко случая, при които до печеливши перки ентусиасти купиха ветрогенератори за по 20 000 евро бройката и ги сложиха на 100 метра от печелившите без предварително обследване. Впоследствие се оказа, че няма да си върнат парите и за 50 години, въпреки че разликата е само някакви си мижави 100 метра на открит терен без никакви пречки наоколо.Аз лично ако не намеря начин да си вкарам контрабандно един палет ФВ няма начин да си върна инвестицията във ФВ проекта за по-малко от 8 години при сегашната цена за битовите и промишлени клиенти. Виж ако цената порасне над 26 ст. за kWh вече има начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
То тока от АЕЦ Козлодуй може и да струва 30 лв. MWh, но моля уточнете - в тази цена включени ли са разходите по отработеното ядрено гориво и разходите за пренос заедно с всички съпътстващи загуби за да стигне тази електроенергия до мичка си пайчина. Щото аз не вярвам че това не го плащаме. И ако е наистина толкова изгодна електроенергията от АЕЦ произведена в България защо не сме построили или не строим само АЕЦ-ове, да се превърнем в енергийния център на Балканите и ЕС, да забогатеем и да оставим земеделието, туризма, търговията о производството на други неща на прос.та.ците дето нямат шанс да произвеждат електроенергия на подобни фантастични цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Да, Белене трябва да се построй! То и mihaelis трябва да е министър-председател, но не би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 6
panther
преди 7 години
Въпроса беше "Колко струва 1MWh ток от солари". *** въпрос за всеки с интелигентност над тази на полу-***.Малко ме интересува колко "би трябваво, евентуално и може би, но едва ли" да струва.Та тока от солари (малките централи) в момента в България струва между 100 (за проекти 50% платени от ЕС) и над 200лв за MWh. След НАМАЛЕНИЕТО миналото лято.Тока от АЕЦ Козлодуй струва под 30лв за MWh.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още