IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Русия и Украйна заради Крим се покачва

Съветът за сигурност на ООН отново призовава за пълно изпълнение на споразумението от Минск

09:28 | 12.08.16 г. 8
<p>
	През март Русия отбеляза две години от анексирането на Крим. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

През март Русия отбеляза две години от анексирането на Крим. Снимка: архив, Ройтерс

Напрежението между Русия и Украйна заради Крим се увеличава. И двете държави струпват военни край полуострова, след като Москва съобщи, че е заловила украински диверсионни групи в района, предава Ройтерс.

През последните дни още руски войски и техника пристигнаха на полуострова. Президентът на Русия Петро Порошенко разпореди всички военни части в близост до полуострова и по фронтовата линия в Източна Украйна да се приведат в пълна бойна готовност.

След инцидента с диверсионните групи, за който Киев отрича, руският президент Владимир Путин коментира, че няма нужда от среща на т.нар. Нормандска група, която координира мирния процес в Източна Украйна. Порошенко обаче настоява за телефонен разговор с Путин и западните лидери, които следят ситуацията в Украйна.

Късно снощи НАТО също изрази безпокойството си от покачването на напрежението между Русия и Украйна. Представител на Алианса, пожелал анонимност, коментира, че руската военна активност на полуострова “не е от полза”.

Според Европейския съюз (ЕС) твърденията на Русия, че украински военни са опитали да извършат терористични актове в Крим, не могат да бъдат потвърдени, тъй като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма достъп до окупирания от Русия полуостров. 

ЕС отново изразява подкрепата си за запазване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и осъжда и не признава незаконната анексия на Крим и Севастопол от Руската федерация, посочва се в изявление на говорител на съюза, предава БТА.

Изпращането на руски части към границата между Украйна и към анексирания от Москва полуостров Крим може да е признак за много лоши намерения, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Елченко след края на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод събитията в Крим.

Еленченко допълва, че Русия е струпала над 40 хил. военни в Крим и по границата си с Украйна. На полуострова е спрян и достъпът до Интернет.

Постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин отхвърли опасенията за струпването на руски части, но определи заседанието на Съвета за сигурност като полезно, за да се разясни ситуацията, отбелязва ТАСС. Той заяви, че Русия е предоставила на делегациите на други страни информация за предотвратените на полуострова терористични нападения.

Съветът отново призовава за пълно изпълнение на споразумението от Минск. САЩ се присъединяват към призива и поискаха успокояване на напрежението и реториката между двете страни.

"Сега е моментът да се намали напрежението и да се върнем към преговорите", коментира говорителят на Държавния департамент Елизабет Трюдо, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Трюдо отказа да коментира съобщенията, че украинските войски са в бойна готовност. Тя обаче добави, че в последно време има нови изблици на насилие в Източна Украйна и че САЩ признават правото на Украйна на самозащита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
trendline
преди 7 години
Не се задълбочи конфликта Турция-Русия както искаха кукловодите. Сега търсим друга интрига. Украинците не видяха ли/не чуха ли че НАТО не искаше да застане зад Турция след като свалиха руския самолет. На какво се надяват един Господ знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
zaw12929
преди 7 години
Тази грешка "Президентът на Русия Петро Порошенко разпореди всички военни части в близост до полуострова и по фронтовата линия в Източна Украйна да се приведат в пълна бойна готовност." е нарочна, а тези конфликти са с цел поставена от САЩ- война, предизвикана от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Пахнет скандалом: немцы перехватили переговоры российских пилотов!!!Российские военные летчики получали от своего руководства приказ намеренно нарушать воздушное пространство Украины.сообщает http://zvistka24.in.uahttp://perelaznews.blogspot.bg/2016/08/blog-post_6714.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 7 години
че тя кога е била на вътрешно управление, мурзилче ? но тяхно прао е да изберат кой да слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
dakl
преди 7 години
Държава която е на външно управление няма избор и действува в съответствие с дадените и нареждания. Очевидно че при това положение просто ще бъдат сменени тези които сега управляват уж от името и в интерес на Украйна ище се поевят по адекватни идоговроспособни които ще превърнат де юре и де факто Украйна в конфедерация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Те украинските военни са били в отпуск и са отишли на море в Крим, като туристи (нали така, Владимир Владимирович? По-вероятно е украински военни да отидат в отпуск в Крим, отколкото руски военни - в Донецк)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Вземете я оправете тая статия - "президентът на Русия Петро Порошенко"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още